Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τι θα κάνει μετά τις 50 μονάδες βάσης – Οι αντιδράσεις των αναλυτών

ΕΚΤ: Τι θα κάνει μετά τις 50 μονάδες βάσης – Οι αντιδράσεις των αναλυτών

Με επιθετική κίνηση άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, έπειτα από 13 χρόνια. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε αύξηση 50 μονάδων βάσης, δηλαδή διπλάσια από εκείνη που είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα, σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Πλέον, οι αναλυτές επιχειρούν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο.

Peter Kinsella – UBP

«Ξεκίνησαν με 50 μονάδες βάσης που είναι μια πολύ ισχυρή κίνηση. Η άποψή μου ήταν ότι θα έκαναν 50 μ.β. μόνο αν είχαν ένα ισχυρό σχέδιο για να αντιμετωπίσουν τη διεύρυνση του ιταλικού spread και το να αφήσουν τον TPI ανοιχτό είναι πολύ συνετό, λέγοντας ότι θα παρέμβουν μόνο εάν οι εξελίξεις των spread εμποδίζουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Ήταν αρκετά έξυπνοι από αυτή την άποψη, έθεσαν την κατάσταση στην Ιταλία στον πάγο, ώστε το αφήγημα των αγορών να επικεντρωθεί στα βασικά επιτόκια.

Πιστεύω ότι θα κάνουν άλλες 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και μετά θα περιμένουν και θα δουν. Πλέον το θέμα είναι πραγματικά να ομαλοποιηθεί η κατάσταση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Marchel Alexandrovich – Satlmarsh Economics 

«Μία αύξηση 50 μ.β. δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα. Η ΕΚΤ είχε πει ότι δεν θα τελείωνε με μία αύξηση, δεδομένης της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό.

Η συζήτηση στην αγορά ήταν αν πήγαιναν με 25 μ.β. τώρα και 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο. Τώρα οι αγορές μπορεί να πιστέψουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει και άλλη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Έχουμε επίσης το Transmission Protection Instrument  (TPI) και αυτό θα είναι εξίσου σημαντικό όσον αφορά την αντίδραση της αγοράς. Είναι αρκετά ασαφές και δεν είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν οι αγορές, θα ήταν καλό να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια».

Bas Van Geffen – Rabobank 

«Βλέπουμε κάποια ενίσχυση του ευρώ μετά από αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι το TPI φαίνεται να είναι ένα εργαλείο χωρίς όρια, αυτό παρέχει λίγη περισσότερη στήριξη.

Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για το TPI και ποια είναι τα όρια ενεργοποίησης. Αυτά τα δύο πράγματα είναι πλέον πολύ κρίσιμα».

Michael Brown – Caxton 

«Θα έλεγα ότι ήταν οριακά πιο επιθετική (hawkish) από ό,τι αναμενόταν, αν και φυσικά είχε καθυστερήσει πολύ, δεδομένου του πόσο πίσω έχει μείνει η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού.

Το ράλι του ευρώ ως αντίδραση στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι βραχύβιο, δεδομένων των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης».

John Doyle – Monex 

«Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β αντί για 25 μ.β. δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά μετά από σχόλια που έγιναν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η αντίδραση με την άνοδο του ευρώ είναι η σωστή, καθώς η σημερινή κίνηση κλείνει ελαφρώς το χάσμα στα επιτόκια μεταξύ της ΕΚΤ και της Fed των ΗΠΑ».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια – Αύξηση 50 μονάδων βάσης μετά από 11 χρόνια

Λαγκάρντ: Οι 4 όροι για τη βοήθεια μέσω του νέου εργαλείου TPI

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News