Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 16:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Οι 4 όροι για τη βοήθεια μέσω του εργαλείου TPI

Λαγκάρντ: Οι 4 όροι για τη βοήθεια μέσω του εργαλείου TPI

Τους τέσσερις βασικούς όρους προκειμένου να συμπεριληφθεί μια χώρα στο νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέλυσε η επικεφαλής της, Κρίστιν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, στην οποία το δ.σ. αποφάσισε να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια αυξάνοντάς τα κατά 50 μονάδες βάσης. Για το νέο εργαλείο το επονομαζόμενο ΤΡΙ η απόφαση ήταν ομόφωνη σύμφωνα με την ίδια και όπως ξεκαθάρισε όλα τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλεγούν. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι τέσσερις θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την χρήση του ΤΡΙ: η συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., η απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών, η βιωσιμότητα του χρέους και οι υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές που να συνάδουν με αυτές για το Ταμείο Ανάκαμψης.  Προσέθεσε δε, ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα λαμβάνει υπόψη τις αναλύσεις της Κομισιόν, του ESM και του ΔΝΤ. 

«Το ΤΡΙ θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις τιμές και να φέρουμε τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%. Όλα τα κράτη-μέλη θα είναι επιλέξιμα και τα κριτήρια θα είναι διαθέσιμα στην αναλυτική ανακοίνωση που θα ακολουθήσει», είπε. Το διοικητικό συμβούλιο στην εκτίμησή του για το χρήση του ΤΡΙ θα λαμβάνει υπόψη του κριτήρια αυτά, αλλά και το πώς θα διαμορφώνονται οι δείκτες τη στιγμή εκείνη και αν θα υποδεικνύουν στρεβλώσεις στις αγορές. Έτσι θα κρίνεται αν μια χώρα είναι επιλέξιμη και αν πρέπει να ενεργοποιηθεί το ΤΡΙ.

«Το ΤΡΙ είναι ένα συγκεκριμένο εργαλείο που έχει σχεδιασθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους οι οποίοι μπορεί να πλήξουν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι επιλέξιμες στο ΤΡΙ» απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.

Αν κρίνεται αναγκαίο να ενεργοποιηθεί το ΤΡΙ το δ.σ. θα κάνει μια εις βάθος εκτιμήση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Η απόφαση για την ενεργοποίηση του ΤΡΙ είναι στη διακριτική ευχέρεια του δ.σ. ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, το οποίο όπως τόνισε θα λαμβάνει υπόψη του μια πληθώρα ενδείξεων προκειμένουν να καταλήξει σε κάποια απόφαση. 

Οι προοπτικές της οικονομίας και τα επιτόκια

To ζοφερό τοπίο για την Ευρωζώνη επιβεβαίωσε γι άλλη μια φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ, λέγοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δείχνει τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του. Σημείωσε ότι όλα τα μέλη του δ.σ. συμφώνησαν στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, θεωρώντας ότι η μεγαλύτερη αύξηση δικαιολογείται από τον κίνδυνο του πληθωρισμού, μεταξύ άλλων παραγόντων, ενώ και το νέο εργαλείο όπως και οι επανεπενδύσεις υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση. 

Ερωτηθείσα για αν θα ακολουθήσει τον Σεπτέβριο επίσης αύξηση επιτοκίων της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως, καθώς τον Ιούνιο είχε αφήσει το ενδεχόμενο ανοιχτό, η κ. Λαγκάρντ ήταν απόλυτη: «Τον Ιούνιο συζητούσαμε για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα και αν το επέτρεπαν οι συνθήκες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο. Τις 50 μονάδες εσείς τις είχατε προεξοφλήσει εμείς δεν προσδιορίσαμε ποτέ πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η αύξηση. Εντούτοις για τον Σεπτέμβριο και για κάθε επόμενη συνεδρίαση δεν θα γίνεται καμία καθοδήγηση, καθώς θα εξετάζουμε τα δεδομένα που θα έχουμε στα χέρια μας τη δεδομένη στιγμή και αναλόγως θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας». 

«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς και ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία», είπε η Λαγκάρντ, η οποία βλέπει τις προοπτικές της οικονομίας να επιδεινώνονται τόσο στο δεύτερο εξάμηνο αλλά και αργότερα. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται, όπως είπε, αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος και με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς, παρότι διαφαίνεται κάποια βελτίωση. Η υψηλή τουριστική κίνηση θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο στήριγμα στο τρίτο τρίμηνο, σημείωσε, όμως οι τιμές ενέργειας παγκοσμίως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα και θα εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις σε ολοένα και περισσότερους κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ. 

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ είπε ότι θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλός για αρκετό ακόμη διάστημα και ότι το εξασθενημένο ευρώ επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δανεισμός παραμένει ισχυρός, όμως οι χορηγήσεις δανείων θα μειωθούν. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια – Αύξηση 50 μονάδων βάσης μετά από 11 χρόνια

ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων είναι -σχεδόν- εδώ – Τα πέντε ερωτήματα για μετά

Moody’s: Πώς βοηθά τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ

Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια: Τι μας διδάσκει η ιστορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News