BUSINESS & FINANCE

BofA: Πιο θετική για την περιφέρεια βραχυπρόθεσμα λόγω της ΕΚΤ

BofA: Πιο θετική για την περιφέρεια βραχυπρόθεσμα λόγω της ΕΚΤ

Ουδέτερη προς αισιόδοξη δηλώνει η Bank of America απέναντι στα ομόλογα της περιφέρειας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει την ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP, σαν μία πρώτη ζώνη άμυνας έναντι της ανόδου των spreads. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA, οι επανεπενδύσεις του PEPP δημιουργούν μία «δύναμη πυρός» σχεδόν 100 δισ. ευρώ για καθαρές αγορές ομολόγων της περιφέρειας τους επόμενους 12 μήνες. 

Η απόφαση της ΕΚΤ να στρέψει τις επανεπενδύσεις του PEPP προς την περιφέρεια προσφέρει άλλο ένα στρώμα στήριξης, καθώς: 

1) Δείχνει χαμηλότερη ανοχή στα υψηλά spreads από ό,τι πίστευε η αγορά έως τώρα.  

2) Δείχνει ότι υπάρχει ανοχή στο consensus μέσα στην ΕΚΤ για αποκλίσεις από το capital key της κάθε χώρας.  Αυτό γεννά προσδοκίες ότι και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ που θα ανακοινωθεί αυτό τον μήνα, ίσως να είναι πιο φιλόδοξο και να δοκιμάζει τα όρια του risk sharing, στοχεύοντας στη στήριξη συγκεκριμένων χωρών. 

Στο πλαίσιο αυτό, η BofA πιστεύει ότι το spread του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μπορεί να σταθεροποιηθεί γύρω στις 175-200 μονάδες βάσης, εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για πραγματικές πρόσθετες ροές από την ΕΚΤ προς την περιφέρεια. 

Όμως σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Bank of America δηλώνει ότι παραμένει επιφυλακτική για την ικανότητα αλλά και την προθυμία της ΕΚΤ να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στην περιφέρεια λόγω: 

1) της αυξημένης καθαρής προσφοράς τίτλων το 2023 σε σχέση με το 2022, 

2) της επιδείνωσης των οικονομικών θεμελιωδών και 

3) του πολιτικού ρίσκου, με τις νέες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιταλία. 

Οι βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να την κάνουν να αλλάξει γνώμη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της περιφέρειας, πέραν των πολιτικών εξελίξεων, είναι η μείωση στη μεταβλητότητα, που θα μπορούσε να τονώσει την εσωτερική ζήτηση για τα ομόλογα, σε συνδυασμό με ένα ράλι του bund το 2023, σημειώνει η BofA. 

Διαβάστε επίσης: 

Το σχέδιο της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων: Οι τρεις κατηγορίες χωρών και οι όροι

Morgan Stanley: Δαμάζοντας τα spreads της περιφέρειας – Τι σημαίνει για χρέη και τράπεζες

UBS: Αυτά θα είναι τα 5 χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου της ΕΚΤ

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News