Business & Finance Παρασκευή 22/07/2022, 07:21
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Τι ήθελαν να ακούσουν και δεν άκουσαν οι αναλυτές για το TPI

ΕΚΤ: Τι ήθελαν να ακούσουν και δεν άκουσαν οι αναλυτές για το TPI

Δημιουργική ασάφεια ή κρυμμένη ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσει το νέο εργαλείο TPI για την τιθάσευση των spreads; Το βέβαιο είναι ότι η χθεσινή συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το εργαλείο που ακολούθησε άφησε αναπάντητα ερωτήματα. Οι αναλυτές των ξένων οίκων εστιάζουν κυρίως στην ασάφεια γύρω από τις συνθήκες που θα ανάγκαζαν την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει το εργαλείο. Ποιο είναι το επίπεδο των spreads που θα έκανε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση; Είναι μια αύξηση των spreads που οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα λόγος για κάτι τέτοιο; Αυτό είναι το κρισιμότερο ερώτημα –με δεδομένο ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία- το οποίο και έμεινε αναπάντητο, παρότι τέθηκε στην Λαγκάρντ.

 «Ενώ καλωσορίζουμε τις αποφάσεις, οι λεπτομέρειες του πότε και πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το TPI παραμένουν κάπως ασαφείς», τονίζουν οι αναλυτές της Societe Generale. Για παράδειγμα, όπως ρώτησαν κάποιοι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη τύπου και επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, είναι η διεύρυνση των spreads μιας χώρας εξαιτίας πολιτικών παραγόντων ένας επαρκής λόγος για να ενεργοποιηθεί το εργαλείο; Και θα χρειαζόταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου η οποία να ανακοινωθεί εκ των προτέρων;

«Τα τέσσερα κριτήρια για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας – συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών, δημοσιονομική βιωσιμότητα και υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές – φαίνονται αρκετά ασαφή ώστε να επιτρέπουν παρεμβάσεις προς υποστήριξη των περισσότερων χωρών επί του παρόντος», εξηγούν οι αναλυτές. Προσθέτουν, όμως, ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η απουσία κυβέρνησης ή η εκλογή κομμάτων με θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα επηρέαζε τις ενέργειες της ΕΚΤ.

Η Societe Generale εκτιμά ότι το εργαλείο δεν θα ενεργοποιείται σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο αποδόσεων ή spreads, αλλά εφόσον υπάρχει σοβαρή απειλή στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και ανεξέλεγκτες δυναμικές στην αγορά.

Όμως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, μένει να φανεί σε ποιο βαθμό και για πόσο διάστημα θα είναι διατεθειμένη η ΕΚΤ να παρέμβει. «Με δεδομένη την αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, η ΕΚΤ πιθανότατα θα χρειαστεί να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το TPI ήδη από τις επόμενες εβδομάδες», καταλήγουν.

Από την πλευρά της, η Capital Economics μιλά για «θολό» μήνυμα από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ, το οποίο μαρτυρά τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ.

Από τις απαντήσεις της προέδρου της ΕΚΤ, οι αναλυτές του οίκου συμπεραίνουν ότι το δ.σ. θα προτιμούσε να μην ενεργοποιήσει καθόλου το νέο εργαλείο, για αυτό και αφήνει κάποια ασάφεια γύρω από το πόσο γρήγορα και υπό ποιες συνθήκες θα απαντούσαν οι policymakers στη διεύρυνση των spreads.

Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ απέφυγε συνειδητά την κρίσιμη ερώτηση για το εάν η διεύρυνση των spreads εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας θεωρείται «αδικαιολόγητη», με την Capital Economics να τονίζει πως δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή ερώτηση αφού αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία. Ο οίκος θεωρεί ότι η προθυμία της ΕΚΤ να παρέμβει θα δοκιμαστεί αρκετά σύντομα και προβλέπει ότι έως τότε, τα spreads θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα.

Για τους αναλυτές της ING, η συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ προκάλεσε αρκετή σύγχυση, καθώς η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι συνθήκες στις αγορές που θα πυροδοτούσαν την ενεργοποίηση του εργαλείου.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα υπάρχει μια μακρά λίστα από όρους που έχουν μόνο μερικώς ανακοινωθεί», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πάντως, η ING θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να δουλέψει, καθώς οι όροι του είναι πιο «light» από τα προηγούμενα προγράμματα και το μέγεθος είναι απεριόριστο. «Ίσως να μην είναι ένα εργαλείο whatever-it-takes, αλλά περισσότερο ένα εργαλείο whatever-we-want», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Η Unicredit, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει καλό νέο ότι οι όροι για να βοηθηθεί μια χώρα από το νέο εργαλείο στηρίζονται σε ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις, καθώς και ότι το δ.σ. έχει ευελιξία στην ενεργοποίηση του TPI.  

«Βλέπουμε καλές πιθανότητες το εργαλείο να αποδειχθεί αποτελεσματικό, εάν  υποστηρίζεται από ξεκάθαρη και  συνεπή επικοινωνία στη διάρκειά του», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Περιμένουμε ότι η αγορά θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ. Η αγορά ενδιαφέρεται για το πότε ή σε ποιο επίπεδο θα παρέμβει η ΕΚΤ προκειμένου να περιορίσει τη διεύρυνση των spreads», είπε στο Bloomberg ο επικεφαλής ευρωπαϊκών ομολόγων της Franklin Templeton, David Zahn. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια – Αύξηση 50 μονάδων βάσης μετά από 11 χρόνια

Λαγκάρντ: Οι 4 όροι για τη βοήθεια μέσω του εργαλείου TPI

ΕΚΤ: Τι θα κάνει μετά τις 50 μονάδες βάσης – Οι αντιδράσεις των αναλυτών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News