ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Διασυνοριακά deals στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα «ξεκλειδώσουν» αξίες

BofA: Διασυνοριακά deals στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα «ξεκλειδώσουν» αξίες

Σαν θετικό καταλύτη για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο βλέπουν οι αναλυτές της Bank of America τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διασυνοριακές συγχωνεύσεις, έπειτα και από την είδηση ότι η BNP Paribas προσέγγισε την ABN Amro για ένα deal.

Όπως σημειώνει η BofA, οι μετοχές σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν με την είδηση των επαφών μεταξύ BNP Paribas και ABN Amro. «Πιστεύουμε ότι αυτό καταδεικνύει τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο, αλλά και τον σκεπτικισμό που επικρατεί για το εάν αυτό θα συμβεί ποτέ», αναφέρουν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία της Bank of America δείχνουν ότι η τυπική συγχώνευση βελτιώνει τα προ φόρων κέρδη πάνω από 20%, συνεπώς ο οίκος επισημαίνει ότι η επιστροφή των διασυνοριακών deals που σταμάτησαν μετά το 2008 θα ήταν ένας θετικός καταλύτης για τον κλάδο.

Καθώς οι τράπεζες έχουν πλεονάζοντα κεφάλαια και έχουν υποτιμηθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται κάτω από 6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024, η BofA σημειώνει ότι η συγκέντρωση του κλάδου θα «ξεκλειδώσει» αξία, εάν δεν το κάνει η αγορά.

BofA: Διασυνοριακά deals στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα «ξεκλειδώσουν» αξίες-1

Άλλωστε, ο οίκος τονίζει ότι έπειτα από τα μακρά χρόνια των αρνητικών επιτοκίων, όπου οι καταθέσεις ήταν μια ζημιογόνος υπόθεση για τις τράπεζες, η ομαλοποίηση του κόστους χρήματος σημαίνει ότι αυτά τα έσοδα επιστρέψουν δυναμικά, ειδικά καθώς η ζήτηση για καταθέσεις τριπλασιάζεται.

BofA: Διασυνοριακά deals στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα «ξεκλειδώσουν» αξίες-2

Έτσι, παρότι η επερχόμενη ύφεση αναμένεται να αυξήσει τις επισφάλειες, ένας χρόνος κόκκινων δανείων δεν είναι σημαντικός μπροστά στην αιωνιότητα των cashflows από τις καταθέσεων, άρα τα deals είναι ακόμα ελκυστικά, καταλήγει η BofA.

Διαβάστε επίσης: 

Ενδιαφέρον από την BNP Paribas για την ολλανδική ΑΒΝ Amro

Τέλος εποχής για τα χαμηλά επιτόκια: Τι σημαίνει για δάνεια και τράπεζες

S&P: Ποιες τράπεζες της Ευρώπης θα ωφεληθούν περισσότερο από τις επιτοκιακές αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News