Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 21:00
BUSINESS & FINANCE

S&P: Ποιες τράπεζες της Ευρώπης θα ωφεληθούν περισσότερο από τις επιτοκιακές αυξήσεις

S&P: Ποιες τράπεζες της Ευρώπης θα ωφεληθούν περισσότερο από τις επιτοκιακές αυξήσεις

Οι βρετανικές και ιταλικές τράπεζες αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global, ενώ αντίθετα οι λιγότερο ευνοημένες θα είναι οι γαλλικές και οι ολλανδικές. Στο άλλο άκρο οι ελβετικές και οι σουηδικές οι οποίες αναμένεται να πληγούν. 

Ο οίκος S&P Global εξετάζει πώς 85 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, με συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 31 τρισ.ευρώ, θα συμπεριφερθούν καθώς η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα αυξάνουν το κόστος δανεισμού. 
    
Εκτιμάται ότι επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης του 2% θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ετήσια καθαρά έντοκα κέρδη των τραπεζών κατά μέσο όρο 18% συγκριτικά με πέρυσι. Τα τραπεζικά συστήματα της Βρετανίας και της Ιταλίας αναμένεται να ωφεληθούν τα μέγιστα, με τα ετήσια καθαρά έντοκα κέρδη τους να αυξάνονται πάνω από 25%. 

Για τις τράπεζες της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Αυστρίας, το όφελος κυμαίνεται μεταξύ 10% και 16%, ενώ στη Γαλλία και στην Ολλανδία σε λιγότερο από 10%. Αντίθετα, οι αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαίου σε Ελβετία και Σουηδία σημαίνουν ότι οι τράπεζές τους θα έχουν πτώση των καθαρών έντοκων κερδών τους κατά 29% και 5% αντίστοιχα. «Βεβαίως, ο βαθμός που θα επηρεαστούν θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες: σε ποιό βαθμό και πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα επιτόκια και τη δυναμική του δανεισμού σε έναν περιβάλλον επιβραδυνόμενης οικονομίας», αναφέρεται στην έκθεση της S&P Global. 

To σημερινό περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του λειτουργικού κόστους και σε άλλες πιστωτικές επιβαρύνσεις για τις τράπεζες. 

Αυξήσεις όμως παρουσιάζουν και οι μισθοί των τραπεζιτών. Στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται νωρίτερα απ΄ό,τι στην Ευρώπη, οι μη έντοκες δαπάνες τραπεζών αυξήθηκαν 7,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Πόσο θα πιεστούν τα ελληνικά νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων

Αύξηση επιτοκίων: Ακριβότερα γίνονται τα δάνεια προς επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News