Business & Finance Τρίτη 7/06/2022, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: «Υπό πολιορκία» η IRS – Χρειάζεται 80 δισ. δολ. για να ενισχύσει το φορολογικό έργο του

Γέλεν: «Υπό πολιορκία» η IRS – Χρειάζεται 80 δισ. δολ. για να ενισχύσει το φορολογικό έργο του

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προέτρεψε την Τρίτη το Κογκρέσο να εγκρίνει χρηματοδότηση 80 δισ. δολ. για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (Internal Revenue Service – IRS) για να την βοηθήσει να μειώσει το τεράστιο ανεκτέλεστο από φορολογικές δηλώσεις και να της επιτρέψει να καλύψει τα 600 δισ. δολ. από απλήρωτους φόρους. 

«Ο IRS είναι υπό πολιορκία. Υποφέρει από τεράστιες ελλείψεις», είπε η Γέλεν σε ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας σχετικά με το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό για το 2023.

Η Γέλεν είπε ότι η υπηρεσία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της «τεράστιας καθυστέρησης» στη διεκπεραίωση των φορολογικών δηλώσεων, και δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό για τη διενέργεια περίπλοκων ελέγχων σε φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Κέισι, είπε ότι η IRS είχε σταματήσει να ελέγχει τις φορολογικές δηλώσεις πλούσιων ιδιοκτητών ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι δικαιούνταν διαγραφή φόρου 20% στους προσωπικούς φόρους τους, ενώ οι δικαιούχοι της πίστωσης φόρου εισοδήματος με χαμηλότερο εισόδημα (EITC) είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να ελεγχθούν.

Η Γέλεν απάντησε ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά και υπογράμμισε την ανησυχία της για το εκτιμώμενο φορολογικό κενό, το οποίο, όπως είπε, οφείλεται κυρίως στους πλουσιότερους φορολογούμενους, οι οποίοι είχαν αδιαφανείς πηγές εισοδήματος.

«Οι πόροι της IRS έχουν μειωθεί σε σημείο που έχουν περικόψει σε μεγάλο βαθμό τους περίπλοκους ελέγχους, αυτούς που είναι πιο δύσκολοι, των φορολογουμένων υψηλού εισοδήματος», είπε η Γέλεν στην Επιτροπή. «Το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο μερίδιο πηγαίνει για έλεγχο στον EITC είναι πολύ άδικο».

Η έγκριση του δημοσιονομικού αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών για 80 δισ. δολ. σε διάστημα 10 ετών, είπε η Γέλεν, θα επιτρέψει στην IRS «να είναι σε θέση να… βεβαιώνει ότι οι άνθρωποι πληρώνουν τους οφειλόμενους φόρους.

«Είναι πολύ άδικο για τους φορολογούμενους με χαμηλότερο εισόδημα, όπως λειτουργούν τα πράγματα τώρα», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Οι τρεις παράγοντες που δείχνουν ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Τζάνετ Γέλεν: Μη αποδεκτά τα επίπεδα πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός της πολυτέλειας: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των ακριβών ξενοδοχείων στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News