Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 11% οι τιμές παραγωγού – Συνεχίστηκαν οι πιέσεις και τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Στο 11% οι τιμές παραγωγού – Συνεχίστηκαν οι πιέσεις και τον Απρίλιο

Οι τιμές στην αγορά χονδρικής στις ΗΠΑ αναρριχήθηκαν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο, εν μέσω των εντονότατων πληθωριστικών πιέσεων όπως κατέδειξαν και τα χθεσινά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 11% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η ετήσια μεταβολή ήταν χαμηλοτερη σε σχέση με το 11,5% του Μαρτίου.

Εξαιρουμένου του κλάδου των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο και κατά 6,9% σε ετήσια βάση. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα η μεταβολή ετησίως ήταν 7,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός (τιμές καταναλωτή) στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Απριλιο σημειώνοντας μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο και παραμένοντας όμως σε υψηλό σχεδόν 40 ετών. Παρότι παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, φαίνεται πως ο πληθωρισμός κατέβασε ταχύτητα σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Το γεγονός αυτό φέρνει αισιόδοξα μηνύματα ότι ίσως ο Μάρτιος να σηματοδοτεί την κορύφωση των τιμών καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σήμερα δημοσιεύθηκε και σχετική έκθεση που καταδεικνύει ότι οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 203.000 για την εβδομάδα που τελείωνε στις 7 Μαΐου. Πρόκειται για αύξηση κατά 1.000 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας υποχώρησε κατά 44.000 στο 1,343 εκατομμύρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1970.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός – Σημάδια αποκλιμάκωσης

ΗΠΑ: Παραμένει ισχυρή η απασχόληση – Προστέθηκαν 428.000 θέσεις εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News