Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 18:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη ρεκόρ για την Gazprom το 2021 – Ώθηση από τις τιμές του φυσικού αερίου

Κέρδη ρεκόρ για την Gazprom το 2021 – Ώθηση από τις τιμές του φυσικού αερίου

Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε η ρωσική Gazprom το 2021, τα οποία αποδόθηκαν στις εκρηκτικές τιμές φυσικού αερίου κατά την ισχυρότερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Τα καθαρά κέρδη του ρωσικού κολοσσού ανήλθαν σε 2,09 τρισ. ρούβλια (29 δισ. δολάρια) το 2021, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος, όποτε ήταν ακόμη έντονο το αποτύπωμα της πανδημίας, τα κέρδη έφταναν τα 135 δισ. ρούβλια.

Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 62% στα 10,2 τρισ. ρούβλια, αγγίζοντας επίσης επίπεδο ρεκόρ για την εταιρεία.

Οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου κατά την ανάκαμψη από την πανδημία ώθησαν τα έσοδα του ενεργειακού κολοσσού σε επίπεδα ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom τήρησε τις υποχρεώσεις της βάσει συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία και είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών φυσικού αερίου για την εταιρεία, τέθηκε όμως πλαφόν, καθώς η χώρα έθεσε ως προτεραιότητα την πληρότητα των δικών της αποθεμάτων.

Η κατάσταση των τιμών σε συνδυασμό με τις πολιτικές της Gazprom οδήγησαν στην ολοκλήρωση μίας από τις πιο επιτυχημένες χρονιές για τον όμιλο της Gazprom, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον Δεκέμβριο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Famil Sadygov.

Πλέον βέβαια, οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν έρθει στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι πληρωμέςε για το φυσικό αέριο θα πρέπει να καταβάλλονται σε ρούβλια μέσω ενός περίπλοκου μηχανισμού, στον οποίο περιλαμβάνεται και η δημιουργία δύο λογαριασμών για την διαχείριση των πληρωμών σε ξένα νομίσματα.

Πριν από δύο ημέρες, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία και την Πολωνία, διότι αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε η Gazprom. Η κίνηση πυροδότησε πανικό στην Ευρώπη, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, Πολωνία

Σύσκεψη Μαξίμου: Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια – Στο τρίτο 10ήμερο του Μαΐου οι πληρωμές στη Gazprom

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News