Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 15:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας αφότου η Ρωσία έκλεισε την κάνουλα σε Πολωνία και Βουλγαρία

Γερμανία: Αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Οι γερμανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία σε ευρώ ή δολάρια, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα η Gazprom επιβεβαίωσε ότι διεκόπη η ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα ο Χάμπεκ δήλωσε σχετικά με τον εφοδιασμό της Γερμανίας με φυσικό αέριο ότι η κατάσταση είναι «σταθερή» και ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να την διατηρήσουμε έτσι».

Ο ίδιος συνεχισε λέγοντας πως τα «ιδιωτικά νομικά συμβόλαια εφαρμόζονται» και στο ρωσικό φυσικό αέριο. Το γερμανικό υπουργείο δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία ακολουθεί την σύσταση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ουσιαστικά ότι οι γερμανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Gazprom σημείωσε: «Η Gazprom έχει αναστείλει εντελώς τις προμήθειες αερίου προς την Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG PGN.WA (Πολωνία) λόγω της απουσίας πληρωμών σε ρούβλια». Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι η μεταφορά αερίου μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρία θα διακοπεί επίσης, εάν αφαιρεθεί παράνομα φυσικό αέριο από τους αγωγούς που προμηθεύουν τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφερε στο Bloomberg πηγή προσκείμενη στην Gazprom, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν ήδη καταβάλει τις πληρωμές τους σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, ώστε να καταβάλουν τις πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια, τα οποία θα μετατρέπονται σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Θέμα ημερών η απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, Πολωνία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News