Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 17:22
BUSINESS & FINANCE

Σύσκεψη Μαξίμου: Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια – Στο τρίτο 10ήμερο του Μαΐου οι πληρωμές στη Gazprom

Σύσκεψη Μαξίμου: Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια – Στο τρίτο 10ήμερο του Μαΐου οι πληρωμές στη Gazprom

Yπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, τονίστηκε κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

Τονίστηκε επίσης ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου, ενώ σημειώθηκε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Τονίστηκε επίσης ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Βοήθεια στη Βουλγαρία

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σόφια αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα από τη Μαύρη Θάλασσα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τη συνομιλία του με τον έλληνα ομόλογό του ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο αγωγός Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούνιο. Ο κ. Μητσοτάκης «επιβεβαίωσε και τη λήψη κοινών δράσεων για την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε ακόμη ο Κίριλ Πέτκοφ. 

Bloomberg: Τέσσερις εταιρείες έχουν πληρώσει σε ρούβλια

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τις προμήθειες τους από την Ρωσία με ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται πηγή κοντά στην Gazprom. 

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank ώστε να κάνουν τις πληρωμές τους για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ευρώ ή σε δολάρια, τα οποία θα μετατρέπονται σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Ρώσος Πρόεδρος. 

Πάντως, η ίδια πηγή δήλωσε στο Bloomberg πως δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές παροχής φυσικού αερίου μετά την Βουλγαρία και την Πολωνία, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό του Μαΐου όπου θα πρέπει να καταβληθούν οι επόμενες πληρωμές. 

Καμία πληροφορία από το Κρεμλίνο 

Πάντως το Κρεμλινο αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε πληρωμές φυσικού αερίου με ρούβλια, σύμφωνα με το Reuters. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αγοραστές φυσικού αερίου πρέπει απλά να ανοίξουν νέους λογαριασμούς και ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις τιμές και σημείωσαν ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και δεν προχωρά σε εκβιασμούς. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News