Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 16:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε την κάνουλα του φυσικού αερίου η Gazprom σε πελάτες – κλειδιά

Άνοιξε την κάνουλα του φυσικού αερίου η Gazprom σε πελάτες – κλειδιά

Ο κρατικος ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας έχει αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου προς πελάτες – κλειδιά. Οι εξαγωγές της Gazprom από την αρχή του Μαρτίου φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, αφού οι αγοραστές προσπαθούν να γεμίσουν τα αποθέματα τους φοβούμενοι για περαιτέρω αναταραχές στην αγορά λόγω του πολέμου.

Όσοι προμηθεύονται ρωσικό αέριο ανησυχούν συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο αντιποίνων από τη Ρωσία στις κυρώσεις της Δύσης, με την διακοπή των εξαγωγών. Επίσης, υπάρχουν έντονες ανησυχίες και για την καταστροφή ή φθορές στο δίκτυο της Gazprom που διατρέχει την Ουκρανία. Παράλληλα βεβαια, λόγω της κατάστασης οι τιμές των προϊόντων της Gazprom κατρακύλησαν τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να προσελκύουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η Gazprom εξήγαγε κατά μέσον όρο 500 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στις 15 πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Πρόκειται για αύξηση περίπου 19% σε σχέση με ολόκληρο τον Φεβρουάριο. Βέβαια είναι 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Gazprom συνεχίζει να παρέχει φυσικό αέριο κανονικά, βάσει των όρων που προβλέπουν τα συμβόλαια με τους πελάτες της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξαρτάται περίπου κατά το ένα τρίτο στις εισαγωγές της από το ρωσικό αέριο, εξετάζει σενάρια για μείωση της εξάρτησής της από την χώρα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, η Ένωση να εξακολουθεί να προμηθεύεται αέριο από τη χώρα. Εντωμεταξύ, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ρωσίας προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα για το ενδεχόμενο περιορισμού των προμηθειών φυσικού αερίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Παραλύει η Ευρώπη χωρίς την Gazprom

Φυσικό αέριο: Κατρακυλούν οι τιμές κατά 16%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News