Business & Finance Πέμπτη 6/01/2022, 16:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Ανανέωσε το συμβόλαιο με την τουρκική BOTAS για 4 χρόνια

Gazprom: Ανανέωσε το συμβόλαιο με την τουρκική BOTAS για 4 χρόνια

Συνεργασία για παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία υπέγραψαν ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom με τον κύριο εταίρο της στην Τουρκία, την BOTAS. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τη θυγατρική της Gazprom, οι δύο εταιρείες «έκλεισαν» τη συμφωνία στο τέλος του 2021 για την παροχή φυσικού αερίου στην BOTAS από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Στη συμφωνία προβλέπεται η εξαγωγή έως και 5,75 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω του αγωγού Turkish Stream για 4 χρόνια. Η νέα συμφωνία αντικαθιστά την προηγούμενη πουυ είχε γίνει μεταξύ τους, η οποία προέβλεπε την παροχή έως και 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος.

Μέσα στο 2021 η Gazprom διοχέτευσε συνολικά στην Τουρκία περίπου 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επρόκειτο για αύξηση κατά περίπου των δύο τρίτων περισσότερο σε σχέση με το 2020.

Η κατανάλωση στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώς. Ενδεικτικά, το 2021 αναμενόταν να φθάσει το ρεκόρ των 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ένα μερίδιο του εισηγμένου από τη Ρωσία φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε από την BOTAS σε ιδιώτες, ενώ η ρωσική πλευρά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την επέκταση ή τη σύναψη νέων συμβολαίων με ανεξάρτητους αγοραστές στην Τουρκία.

Την τελευταία 20ετία η Τουρκία έχει αρχίσει να απελευθερώνει την αγορά του φυσικού αερίου, επομένως τα περισσότερα από τα διεθνή συμβόλαια της BOTAS ανατίθενται σε ιδιώτες εισαγωγείς, όπως μεταδίδει το Interfax. Ωστόσο, το 2016, καθιερώθηκε η εξωτερική διαχείριση των εταιριών αυτών από το κρατικό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (TMSF), πράγμα, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με κρατικοποίησή τους.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Αυστηρά τα κριτήρια για να καταστεί «πράσινο» το φυσικό αέριο

ΗΠΑ: Κορυφαία δύναμη παγκοσμίως στις εξαγωγές LNG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News