Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 10:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, Πολωνία

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, Πολωνία

Την διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, εξαιτίας της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια, ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom σήμερα. Η χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι θα κόψει το αέριο στις δύο χώρες ήταν η πιο σκληρή μέχρι στιγμής απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης. Καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον την ενέργεια ως όπλο, η σύγκρουσή της με τη Δύση εκτιμάται ότι εισέρχεται σε άλλο επίπεδο. 

«Η Gazprom έχει αναστείλει εντελώς τις προμήθειες αερίου προς την Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG PGN.WA (Πολωνία) λόγω της απουσίας πληρωμών σε ρούβλια», αναφέρει η Gazprom στην ανακοίνωσή της. Και προειδοποιεί ότι η μεταφορά αερίου μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρία θα διακοπεί επίσης, εάν αφαιρεθεί παράνομα φυσικό αέριο από τους αγωγούς που προμηθεύουν τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκδώσει προεδρικό διάταγμα που απαιτεί από τις χώρες της Ευρώπης να πληρώνουν την Gazprom σε ρούβλια. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι «μη φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank και να κάνουν τις πληρωμές τους για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ευρώ ή σε δολάρια, τα οποία θα μετατρέπονται σε ρούβλια. 

Η Πολωνία έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι δεν θα πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια και σκοπεύει να μην ανανεώσει το συμβόλαιό της με την Gazprom όταν αυτό λήξει, στα τέλη του έτους. 

«Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, χρησιμοποιώντας τις νέες λεπτομέρειες πληρωμών, για τις οποίες οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν εγκαίρως», ανέφερε η ανακοίνωση της Gazprom. 

Η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε άλμα άνω του 19% σήμερα, στα 117 ευρώ ανά MWh. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο: Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Θέμα ημερών η απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο

Ευρωζώνη: «Βαρίδι» η αποδόμηση των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News