Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 19:41
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο»

Ρωσία: Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Έως και 17% αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη στιγμή που η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου της προς Πολωνία και Βουλγαρία, σε μία μεγάλη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης ως προς την προμήθεια ενέργειας. 

Η Μόσχα κάνει πραγματικότητα την απειλή της ότι θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τις χώρες που αρνηθούν να ανταποκριθούν στο αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια. «Πρόκειται για σημείο καμπής στη διένεξη Ρωσίας – Ευρώπης», ανέφερε ο Πιότρ Ναίμσκι, κορυφαίος αξιωματούχος της Πολωνίας υπεύθυνος για τις στρατηγικές υποδομές ενέργειας της.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Το μερίδιο των εισαγωγών φυσικού αερίου από Ρωσία, 2020

Πηγές: Eurostat, U.S. Energy Information Administration, Austria’s Ministry of Climate Protection

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που αρνήθηκαν να καταβάλλουν τις πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει στην αρχή του μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα επισκέφθηκε την Βαρσοβία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ώρες ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο -στην πράξη είναι θέμα ημερών».

Πάντως, η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα διαβεβαίωσε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής. Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά της, η Βουλγαρία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Στην Ρώμη, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση εν μέσω ανησυχιών ότι αυτό που συνέβη με την Πολωνία και τη Βουλγαρία μπορεί να συμβεί παντού, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες ωστόσο εμφανίστηκαν καθησυχαστικές ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την Ιταλία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Θέμα ημερών η απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο

Ευρωζώνη: «Βαρίδι» η αποδόμηση των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News