BUSINESS & FINANCE

Στο 112% του 2019 οι αφίξεις από τη Βρετανία το γ΄ τρίμηνο

Προς απελευθέρωση των charter από τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες – Αυξάνονται οι πτήσεις από την Πολωνία

Στο 112% του 2019 οι αφίξεις από τη Βρετανία το γ΄ τρίμηνο

Βάσιμες προσδοκίες για εισροή ξένων ταξιδιωτών από την ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα την Πολωνία και την Ρωσία καλλιεργούνται καθώς μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού όπως η Γερμανία και η Βρετανία δεν αναμένεται να άρουν τις καραντίνες για τους πολίτες τους που επιστρέφουν από την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι πριν τον Ιούνιο. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι προβλέψεις που προκύπτουν από επιβεβαιωμένα εισιτήρια για ταξίδια από τη Βρετανία προς την Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο δείχνουν αύξηση 12% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Την ερχόμενη Τρίτη 11 Μαΐου συνεδριάζει υπό την προεδρία του Ρώσου πρωθυπουργού η αρμόδια Επιτροπή της Ρωσίας στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται και εισήγηση της ρωσικής και της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας για την απελευθέρωση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα και των πτήσεων charter. Πτήσεις οι οποίες θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την ικανοποίηση της εκτιμώμενης ως υψηλής ζήτησης στη Ρωσία για διακοπές στην Ελλάδα.

Για το θέμα – σύμφωνα με πληροφορίες – έχουν γίνει ενέργειες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Μάλιστα την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν. Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Μικτής Ρωσο-Ελληνικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση όμως δόθηκε στη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Στο μεταξύ ο Έλλην υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Πολωνία όπου και όπως έγινε γνωστό καταγράφεται επίσης σημαντική συζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα. Στη βαλίτσα την οποία επιστρέφει στην Αθήνα ο υπουργός φέρνει και τρεις νέες πτήσεις από Πολωνία προς ελληνικούς προορισμούς. Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε την Παρασκευή «πολύ χαρούμενος που σήμερα στη Βαρσοβία, συμφωνήσαμε και υπογράψαμε με τη LOT, μία συμφωνία συνεργασίας, για το φετινό καλοκαίρι, το καλοκαίρι του `21. Ένα καλοκαίρι, το οποίο είναι γεμάτο αισιοδοξία αλλά βέβαια και μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Στη συζήτησή μας, συμφωνήσαμε και την επέκταση του προγράμματος των πτήσεων της LOT, με τρεις πτήσεις από το Πόζναν, το Κατοβίτσε και το Γκντανσκ, προς τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο, αντίστοιχα. Πτήσεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο εκτεταμένο πρόγραμμα της LOT το οποίο μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από το 2019. Είμαι σίγουρος με αυτές τις συμφωνίες, ο ελληνικός τουρισμός και αυτό το καλοκαίρι, θα πετύχει σημαντικές πρωτιές».

Την ίδια ώρα ενισχύονται οι εκτιμήσεις πως όταν θα αρθούν αντικίνητρα, όπως η επιβολή καραντίνας κατά την επιστροφή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού: Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ForwardKeys, που συγκεντρώνει big data για τις φετινές πτήσεις και κρατήσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι.

Στο 112% του 2019 οι αφίξεις από τη Βρετανία το γ΄ τρίμηνο-1

Ήδη τα επιβεβαιωμένα εισιτήρια για ταξίδια από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο είναι 12% αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019. Η ανάλυση της ForwardKeys αποκαλύπτει πως αυτό το καλοκαίρι 7 στους 10 κορυφαίους προορισμούς των βρετανών είναι στην Ελλάδα, με τη Μύκονο στην πρώτη θέση και τις κρατήσεις για πτήσεις προς το νησί των ανέμων στο 54,9% εκείνων του 2019. Έπονται Ίμπιζα (49,2%), Χανιά (48,9%), Σαντορίνη (48,1%), Κέρκυρα (47,5%), Θεσσαλονίκη (43,7%), Πάλμα ντε Μαγιόρκα (41,2%), Ηράκλειο (36,6%), Αθήνα (33,2%) και Φάρο (32,8%).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News