Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 13:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια 

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια 

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τις προμήθειες τους από την Ρωσία με ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται πηγή κοντά στην Gazprom. 

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank ώστε να κάνουν τις πληρωμές τους για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ευρώ ή σε δολάρια, τα οποία θα μετατρέπονται σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Ρώσος Πρόεδρος. 

Πάντως, η ίδια πηγή δήλωσε στο Bloomberg πως δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές παροχής φυσικού αερίου μετά την Βουλγαρία και την Πολωνία, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό του Μαΐου όπου θα πρέπει να καταβληθούν οι επόμενες πληρωμές. 

Καμία πληροφορία από το Κρεμλίνο 

Πάντως το Κρεμλινο αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε πληρωμές φυσικού αερίου με ρούβλια, σύμφωνα με το Reuters. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αγοραστές φυσικού αερίου πρέπει απλά να ανοίξουν νέους λογαριασμούς και ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις τιμές και σημείωσαν ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και δεν προχωρά σε εκβιασμούς. 

«Κοινή απάντηση» από την ΕΕ 

Η είδηση για την πληρωμή σε ρούβλια από ευρωπαϊκές εταιρείες έρχεται την ίδια στιγμή που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι η ΕΕ «είχε προετοιμαστεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση». 

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου», αναφέρει σε δήλωσή της η κυρία 

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη», σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ε.Ε. 

«Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια εκτάκτου ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους».

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο», συνεχίζει η δήλωση. 

«Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην Ε.Ε. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με Ευρωπαίους και διεθνείς ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη».

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμπιστευτούν ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας», καταλήγει η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Σύσκεψη στο Μαξίμου 

Στο μεταξύ, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και οι ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία, αποτελεί το αντικείμενο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Μεταξύ άλλων πρόκειται να συζητηθούν οι επιπτώσεις της κίνησης της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές καταγράφουν νέο ράλι, αλλά και η στάση της Ελλάδας με δεδομένο ότι οι έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου θα κληθούν στις 20 Μαίου να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου. 

Βοήθεια στη Βουλγαρία

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σόφια αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα από τη Μαύρη Θάλασσα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τη συνομιλία του με τον έλληνα ομόλογό του ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο αγωγός Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούνιο. Ο κ. Μητσοτάκης «επιβεβαίωσε και τη λήψη κοινών δράσεων για την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε ακόμη ο Κίριλ Πέτκοφ. 

moneyreview.gr 

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, Πολωνία

Φορ ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει μια «συντονισμένη απάντηση» για το φυσικό αέριο 

Φυσικό αέριο: Αποκλιμακώθηκαν οι τιμές από το υψηλό τεσσάρων μηνών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News