Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 11:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό το καταναλωτικό κλίμα

Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό το καταναλωτικό κλίμα

Σε ιστορικό χαμηλό αναμένεται να πέσει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τον πληθωρισμό και έχει «σβήσει» τις ελπίδες για μια ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK σε περίπου 2.000 Γερμανούς, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος εμφάνισε πτώση στις -26,5 μονάδες τον Μάιο σε σχέση με τις -15,7 μονάδες τον Απρίλιο.

Πρόκειται για νέο χαμηλό ρεκόρ μετά τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για τον κορωνοϊό. Αναλυτές του Reuters ανέμεναν πτώση στο -16 για τον φετινό Μάιο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο καταναλωτικο κλίμα. Έχουν εξαφανιστεί οι ελπίδες για μια ανάκαμψη μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία», αναφέρει το ινστιτούτο στην ανάλυσή του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει «έκρηξη» στις τιμές ενέργειας και ευρύτατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν περιορίσει την καταναλωτική δύναμη των Γερμανών, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ινστιτούτου.

Επιπλέον, η πτώση του καταναλωτικού κλίματος επιταχύνθηκε από τη σημαντική αύξηση της τάσης για αποταμίευση τον Απρίλιο.

Το ινστιτούτο GfK ότι θα υπάρξει βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη μόνο αν υπάρξουν επιτυχείς διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει σήμερα τις οικονομικές της προβλέψεις. Το Βερολίνο αναμένεται να μειώσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 2,2% από 3,6%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News