Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 12:45
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Αποκλιμακώθηκαν οι τιμές από το υψηλό τεσσάρων μηνών 

Φυσικό αέριο: Αποκλιμακώθηκαν οι τιμές από το υψηλό τεσσάρων μηνών 

Σε υψηλές πτήσεις επιδόθηκαν οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ρωσία ανέστειλε την προμήθεια του ορυκτού καυσίμου στις Πολωνία και Βουλγαρία, διότι οι δύο χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια για τον εφοδιασμό τους, όπως επιτάσσει η Μόσχα. Στη συνέχεια όμως αποκλιμακώθηκαν αισθητά κινούμενες με σχετικά ήπια κέρδη. 

Τα ολλανδικά συμβόλαια παράδοσης Μαΐου εκτινάχθηκαν έως και 20% νωρίτερα, σκαρφαλώνοντας έως τα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ωστόσο περί τις 12:30 ώρα Ελλάδος κινούνται υψηλότερα κατά 3% στα 106,38 ευρώ/MWH. Ευρεία άνοδο κατέγραφαν τόσο τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου όσο και τα συμβόλαια ημέρα, της τάξεως των 22 ευρώ, εντούτοις στη συνέχεια παρέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους. 

Η Gazprom με σημερινή της ανακοίνωση, δήλωσε ότι αναστέλλει την αποστολή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία, διότι δεν πραγματοποίησαν πληρωμές με ρούβλια. 

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δική της ανακοίνωση, δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα γι αυτόν όπως τον χαρακτηρίζει εκβιασμό. 

Η διακοπή της τροφοδοσίας σε αυτές τις δύο χώρες δεν θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη αναφορικά με τις προμήθειες, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. 

Η μέση ημερήσια κατανάλωση της Πολωνίας έχει διαμορφωθεί στα 20 εκατ. κυβικά μέτρα, προμήθειες οι οποίες προχωρώντας προς το καλοκαίρι μπορούν να αντικατασταθούν από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) όπως προσθέτουν. Παράλληλα η κατανάλωση της Βουλγαρίας έχει περιορισθεί κατά μέσο όρο ανά ημέρα στα 3 εκατ. κυβικά μέτρα. 

Η Ευρώπη ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, παραγγέλνοντας προμήθειες LNG και οι αφίξεις τάνκερ στα ευρωπαϊκά λιμάνια έχουν ανεβάσει στροφές τους τελευταίους μήνες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, 

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο: Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News