Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 16:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκίντος: Αύξηση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούλιο (;)

Ντε Γκίντος: Αύξηση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούλιο (;)

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τερματίσει τις αγορές ομολόγων το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, επανέλαβε ο αντιπρόεδρός της σήμερα Πέμπτη. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο Λουίς ντε Γκίντος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και τον ερχόμενο Ιούλιο, λέγοντας ότι μπορεί μια τέτοια κίνηση να γίνει στο αρχή του γ΄ τριμήνου τον Σεπτέμβριο ή αργότερα. 

Την προηγούμενη εβδομάδα μετά το πέρας της συνεδρίασής της, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στις αγορές ομολόγων το επόμενο τρίμηνο και επιβεβαίωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια μετά από λίγο καιρό. Με αυτόν τον τρόπο (τερματίζοντας τις αγορές ομολόγων) κλείνει έτσι ένα μακρύ κύκλο χαλαρής νομισματικής πολιτικής ο οποίος είχε ανοίξει το 2011. 

«Η γνώμη μου είναι ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να τελειώσει τον Ιούλιο και για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να δούμε τις προβλέψεις μας, τα διαφορετικά σενάρια και μόνο τότε να αποφασίσουμε», δήλωσε στο Bloomberg.

«Από τη σημερινή προοπτική, (η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή και τον Σεπτέμβριο ή αργότερα είναι επίσης ένα πιθανό σενάριο», πρόσθεσε.

Από τη μεριά της η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε φορείς χάραξης της παγκόσμιας πολιτικής στην Ουάσιγκτον σήμερα Πέμπτη, ανέφερε επίσης ότι τα μελλοντικά βήματα «θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα και την εξελισσόμενη αξιολόγηση των προοπτικών από την ΕΚΤ».

«Στις τρέχουσες συνθήκες με την υψηλή αβεβαιότητα, θα διατηρήσουμε την ευελιξία και τη σταδιακή άσκηση της νομισματικής πολιτικής», είπε στη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News