Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 16:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκολό (ΕΚΤ): Όχι βιαστικά συμπεράσματα για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων

Ντε Γκολό (ΕΚΤ): Όχι βιαστικά συμπεράσματα για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων

Δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα την αύξηση των επιτοκίων, διεμήνυσε σήμερα Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά στόματος ενός εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της. Με τις δηλώσεις αυτές ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκολό, προσπάθησε να μετριάσει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία τον Ιούλιο, αφότου η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε τους αυξανόμενους κινδύνους από τον πληθωρισμό.

«Ενώ η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής, δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμά του: θα παραμείνει σταδιακό (το ταξίδι), θα εξαρτάται από το κράτος και θα είναι ανοιχτό σε κάθε του βήμα», δήλωσε ο Βιλερουά, διοικητής επίσης της Τράπεζας της Γαλλίας. 

Η Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων φέτος, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρώτα θα βάλει τέλος στις αγορές ομολόγων της και μόνο μετά θα αυξήσει το επιτόκιο στις τραπεζικές καταθέσεις, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στο -0,5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βιλερουά, ο οποίος τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις επιλογές της ανοιχτές και θα λάβει τις αποφάσεις της με βάση το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση.

«Διατηρούμε την προαιρετική μας επιλογή για τις αποφάσεις που θα λάβουμε από τον Μάρτιο και στα επόμενα τρίμηνα, όταν θα έχουμε ενημέρωση από τα τελευταία στοιχεία, τις προβλέψεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις», συμπλήρωσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

ΕΚΤ: Πιέσεις για αλλαγή στάσης – Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News