Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 20:48
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Καλαμπόκι: Άλμα της τιμής του σε υψηλό εννέα ετών

Καλαμπόκι: Άλμα της τιμής του σε υψηλό εννέα ετών

Ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο άγγιξε σήμερα η τιμή του αραβοσίτου, καθώς το κόστος των εμπορευμάτων διεθνώς συνεχίζει την ανοδική πορεία με αμείωτο ρυθμό. 

Τα προθεσμιακά αραβοσίτου παράδοσης Ιουλίου διαπραγματεύονταν σήμερα Δευτέρα στα 8 δολάρια ανά μπούσελ, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2012. Στις αρχές του έτους, τα εν λόγω συμβόλαια διαμορφώνονταν στα 6 δολάρια ανά μπούσελ (ένα μπούσελ ισούται με 56 κιλά).

Ο αραβόσιτος είναι ένα μόνο από τα γεωργικά εμπορεύματα που έχουν «δει» τις τιμές τους να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ουκρανία αποτελεί κορυφαίο εξαγωγό σίτου και άλλων εμπορευμάτων, όπως ηλιέλαιου, ενώ η Ρωσία είναι κορυφαίος παραγωγός σίτου και πολλών από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα. 

Το γεγονός αυτό κάνει τους συναλλασσομένους να στοιχηματίζουν ότι το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση για αραβόσιτο ως υποκατάστατο διατροφής θα ωθήσουν σε παραιτέρω άνοδο της τιμής του. 

Ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα γεωργικά εμπορεύματα δέχονταν ανοδικές πιέσεις εν μέσω προβλημάτων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας και του υψηλού κόστους μεταφορών, παράγοντες που συνέβαλαν στην εξάπλωση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την οικονομία. Επίσης, η ξηρασία στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο συνέβαλαν αντίστοιχα στην άνοδο των τιμών.

Υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας για τον οποίο αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τιμής του αραβόσιτου: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει προσωρινά την πώληση βενζίνης με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αιθανόλη στη διάρκεια του καλοκαιριού, σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί το αυξανόμενο κόστος των τιμών ενέργειας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος των ηλιοτροπίων: Ποιος θα πεινάσει από τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας

Βομβαρδίζεται η «ψωμιέρα» του πλανήτη: Ο λογαριασμός των καταναλωτών φουσκώνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News