Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 14:37
BUSINESS & FINANCE

Ο πόλεμος των ηλιοτροπίων: Ποιος θα πεινάσει από τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο πόλεμος των ηλιοτροπίων: Ποιος θα πεινάσει από τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη χώρα αυτή, αλλά θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας αυτού του πολέμου βασικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο ακριβά και πιο λίγα σε αριθμό, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες να δούμε ελλείψεις τροφίμων και κοινωνικό αναβρασμό σε όλο τον κόσμο.

«Χώρες όπως η Νιγηρία, η Υεμένη και το Μπανγκλαντές ήδη νιώθουν τις συνέπειες των μειωμένων εξαγωγών σιτηρών. Ωστόσο, το χτύπημα θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο: εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα πεινάσουν λόγω των υψηλών τιμών των λιπασμάτων, των απαγορεύσεων εξαγωγών και της χαμένης σοδειάς της Ουκρανίας» ανέφερε ο Peter Ceretti, ανώτερος αναλυτής στο Eurasia Group.

Το Gzero αναλύει κάποιες από τις πτυχές του πολέμου στην «ψωμιέρα του πλανήτη».

Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

Οι τιμές για βασικά τρόφιμα, όπως το σιτάρι, το ηλιέλαιο και το καλαμπόκι έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες μέρες, όπως και ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει το κόστος πολλών βασικών προϊόντων μαζί.

Με τις πιθανότητες για ειρήνη να είναι μικρές, φαίνεται πως ο πλανήτης είναι ενώπιον μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ακόμα και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κόσμος ήδη αντιμετώπιζε υψηλές τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και και τη ναυτιλία, καθώς η ζήτηση μετά την πανδημία επανήλθε ταχύτερα από την προσφορά.

Πόλεμος μεταξύ υπερδυνάμεων της γεωργίας

Τώρα, ο πόλεμος έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς γίνεται μεταξύ δύο γιγάντων της γεωργίας

Ο νούμερο ένα εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο έχει εισβάλει στο νούμερο πέντε της ίδιας λίστας – μαζί Ρωσία και Ουκρανία παράγουν το 30% του σιταριού στις παγκόσμιες αγορές.

Τώρα, η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές λόγω του πολέμου και οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν απομακρύνει τους αγοραστές.

Τα ηλιοτρόπια

Η κίτρινη λωρίδα στην ουκρανική σημαία αντιπροσωπεύει τα τεράστια χωράφια με ηλιοτρόπια που έχει η χώρα. 

Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Η Ρωσία δεν είναι μακριά, καθώς αντιπροσωπεύει το ¼ της αγοράς.

Λόγω του πολέμου, τα εργοστάσια ηλιέλαιου της Ουκρανίας έχουν σταματήσει την παραγωγή. Ως συνέπεια, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αύξηση σε υποκατάστα όπως το φοινικέλαιο, του οποίου η τιμή έχει και αυτή εκτιναχθεί.

Εκτός αυτού, για μια καλή σοδειά, οι αγρότες χρειάζονται λίπασμα. Και ποια είναι η κορυφαία εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο; Η Ρωσία, η οποία έχει απαγορεύσει πλέον τις εξαγωγές, αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής σε άλλες χώρες.

Ποιος επηρεάζεται περισσότερο;

Το καλάθι των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο έχει «βαρύνει» από τις υψηλές τιμές, αλλά αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι πιο ευάλωτοι.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν ήδη σε συνθήκες επισιτικής επισφάλειας, ενώ 44 εκατ. άτομα σε 38 διαφορετικές χώρες μπορεί να βρεθούν στο κατώφλι της πείνας φέτος.

Ειδικά για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική, έχει δημιουργηθεί μια τέλεια καταιγίδα: τρόφιμα, τιμές ενέργειας, πληθωρισμός.

Όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, η περιοχή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα σιτηρά από Ουκρανία και Ρωσία. 

Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού και ουκρανικού σιταριού, με τις τιμές του ψωμιού να έχουν αυξηθεί κατά 50% ήδη αυτό τον μήνα. Η κυβέρνηση της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι τα αποθέματα σε σιτάρι μειώνεται.

Ελλείψεις αντιμετωπίζουν και ο Λίβανος, ενώ στο όριο βρίσκονται Λιβύη, Τυνησία και Αλγερία.

Την ίδια ώρα, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη εξαρτάται από Ρωσία και Ουκρανία για περίπου το 40% των εισαγωγών σιταριού της και ήδη αντιμετωπίζει λιμό.

Πηγή: Gzero

Διαβάστε επίσης: 

Στα ύψη οι τιμές τροφίμων: Ποια είδη εκτινάχθηκαν τον Φεβρουάριο

Θα μπει η Λευκορωσία στον πόλεμο; 

Ο Ρώσος «βασιλιάς» των λιπασμάτων προειδοποιεί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Βομβαρδίζεται η «ψωμιέρα» του πλανήτη: Ο λογαριασμός των καταναλωτών φουσκώνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News