Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Κι «επίσημα» αποσύρονται τα μέτρα στήριξης 

ΕΚΤ: Κι «επίσημα» αποσύρονται τα μέτρα στήριξης 

Για τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία υιοθέτησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει έρθει η ώρα να αποσυρθούν, ενώ έχουν ωριμάσει ή θα ωριμάσουν οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου, όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη. 

Αν και δεν ορίσθηκε κάποιο συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα παρά το ότι οι αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν κάπου μέσα στο γ΄ τρίμηνο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πλέον αποφασισμένοι να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης. 

Ένας μεγάλος αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου είχε την άποψη ότι τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και η επιμονή του σε αυτά τα επίπεδα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεσα βήματα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά. 

Υπήρξε η άποψη, πως για πρακτικούς σκοπούς, οι τρεις καταστάσεις της εμπρόθεσμης καθοδήγησης για μια ανοδική ρύθμιση των επιτοκίων έχουν ήδη εκπληρωθεί ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να εκπληρωθούν. 

Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 7,5% επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι μπορεί να αναρριχηθεί σε διψήφιο ποσοστό. 

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων και της ενέργειας θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη και στην καλύτερη περίπτωση η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με στασιμοπληθωρισμό στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς. 

Με τους συντηριτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τα αποκαλούμενα «γεράκια» να προτίθενται να πιέσουν για τερματισμό των αγορών ομολόγων στην αρχή του γ΄ τριμήνου, μια αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ακολουθήσει το φθινόπωρο. 

Παρά το γεγονός ότι από τους κύκλους της ΕΚΤ δεν διαρρέει καμία πρόθεση ως προς την αύξηση των επιτοκίων, οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν για μια συνολική αύξηση 60 μονάδων βάσεως, κάτι που θα φέρει το βασικό επιτόκιο στο +0,10% από το -0,50% που βρίσκεται σήμερα. 

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 14 Απριλίου, όπου αναμένεται να δοθούν κάποιες ή περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου

ΕΚΤ: Τα στοιχήματα πληθαίνουν για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Δεν βλέπει στασιμοπληθωρισμό η Κριστίν Λαγκάρντ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News