Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 15:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τα στοιχήματα πληθαίνουν για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων 

ΕΚΤ: Τα στοιχήματα πληθαίνουν για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων 

Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός ο οποίος μήνα με τον μήνα ανεβάζει διαρκώς ταχύτητα, έχουν πλέον παγιώσει την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε άμεση αύξηση των επιτοκίων. 

Με αυτή την αίσθηση που πλέον έχει γίνει πεποίθηση, οι χρηματαγορές όχι μόνο αυξάνουν τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων, αλλά πλέον τοποθετούνται και για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. 

Πλέον οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κάθε μία κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2023, κάτι που θα φέρει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0,50%, από το -0,50% που βρίσκεται σήμερα. 

ΕΚΤ: Τα στοιχήματα πληθαίνουν για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων -1

Όπως αναφέρει το Bloomberg, την τελευταία φορά που τα επιτόκια αυξήθηκαν τόσο γρήγορα ήταν πριν από 15 χρόνια, λίγο πριν κάνει την εμφάνισή της η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. 

Μπορεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για άλλη μια φορά να προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πιθανότητες για την εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού, αυτή τη φορά σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ωστόσο οι αναλυτές και οι αγορές αναμένουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, θα καταγράψουν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

«Θεωρούμε ότι το μέγεθος αυτών των στοιχείων, μπορεί να επιφέρει αναστάτωση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα βρεθούν υπό πίεση», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Mizuho.

Με τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων να πληθαίνουν, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη έχουν πάρει ξανά την ανιούσα. 

Η απόδοση της γερμανικής διετίας, ένας κρατικός τίτλος χρέους που είναι ευαίσθητος στις αλλαγές των επιτοκίων, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ μόνο στο διάστημα του Μαρτίου έχει σημειώσει άνοδο κατά 40 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη άνοδος από το 2011. 

Αντίστοιχα, η βελγική και η ολλανδική διετία άφησαν πίσω τους την αρνητική επικράτεια και κινούνται πλέον άνω του μηδενός. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News