Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 19:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Μπαίνουμε σε νέα εποχή υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων

BIS: Μπαίνουμε σε νέα εποχή υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων

Αντιμέτωπος με μία νέα εποχή υψηλότερου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων βρίσκεται ο πλανήτης καθώς η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Δύσης, Ρωσίας και Κίνας σε συνδυασμό με τις παρενέργειες της πανδημίας οδηγούν την παγκοσμιοποίηση σε αντίστροφη μέτρηση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), Ογκουστίν Κάρστενς. 

Η εκτίναξη στα ύψη των τιμών ενέργειας και ειδών διατροφής σημαίνει ότι περίπου το 60% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα έχει πλέον ετήσιο πληθωρισμό άνω του 5%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ κυμαίνεται άνω του 7% στις περισσότερες από τις μισές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. 

Ενώ οι κορυφαίες οικονομίες, όπως ΗΠΑ και Βρετανία, έχουν αυξήσει τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά τους και συνεχίζουν σε αυτό το ρυθμό, ενδεχομένως να χρειαστεί μία πολύ πιο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, εάν αλλάξουν τα οικονομικά θεμελιώδη. «Το βασικό μήνυμα είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πληθωριστική εποχή», είπε ο Κάρστενς. «Θα πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο ενδεχόμενο αυτό το νέο πληθωριστικό περιβάλλον να αλλάξει τα θεμελιώδη. Εάν αυτό συμβεί πραγματικά, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν», συνεχίζει. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση των τιμών ενέργειας, εμπορευμάτων και τροφίμων πολλαπλασιάστηκε πολλάκις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αλυσίδες τροφοδοσίας είχαν ήδη καταρρεύσει τόσο από την πανδημία όσο και από τους εμπορικούς πολέμους, ενώ το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν τώρα υψηλότερους μισθούς. 

Ο Κάρστενς παραπέμπει στις προβλέψεις οικονομολόγων που βλέπουν τον πληθωρισμό πάνω από το 4,5% στις ΗΠΑ και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης την προσεχή διετία και πάνω από το 3,5% σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. 
 
«Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί τα επιτόκια να αυξηθούν πάνω από τα ουδέτερα επίπεδα για αρκετό καιρό ώστε να μετριαστεί η ζήτηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής της BIS, αναγνωρίζοντας πόσο αντιλαϊκό θα ήταν κάτι τέτοιο. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στον πειρασμό να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις ή τις επιτοκιακές αυξήσεις. «Το κλειδί για βιώσιμη ανάπτυξη δεν βρίσκεται στη δημοσιονομική πολιτική. Το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα απορρέει από την αδιαφορία για πολιτικές ικανές να αυξήσουν την προσφορά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας», καταλήγει ο Κάρστενς. 
   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Άξελ Bέμπερ: Οι κεντρικές τράπεζες καθυστέρησαν να ανακόψουν τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο το οικονομικό κόστος

Ο πόλεμος δείχνει τα δόντια του στην οικονομία της Ευρωζώνης

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News