Business & Finance Σάββατο 2/04/2022, 12:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άξελ Bέμπερ: Οι κεντρικές τράπεζες καθυστέρησαν να ανακόψουν τον πληθωρισμό

Άξελ Bέμπερ: Οι κεντρικές τράπεζες καθυστέρησαν να ανακόψουν τον πληθωρισμό

Οι κεντρικές τράπεζες δεν κινήθηκαν αρκετά γρήγορα για να σταματήσουν τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, δήλωσε ο Άξελ Βέμπερ, ο απερχόμενος πρόεδρος της UBS, λέγοντας ότι αναμένει από Ευρώπη και Ελβετία να αυξήσουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκιά τους. 

«Μιλώ για άβολα υψηλό πληθωρισμό εδώ και ένα χρόνο. Οι κεντρικές τράπεζες αγνόησαν ωστόσο το θέμα αυτό με την ελπίδα ότι θα διορθωνόταν από μόνο του», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. 

Εμφανίζεται ωστόσο επιφυλακτικός στο να κάνει λόγο για τέτοιου είδους μαζικά μέτρα κατά του πληθωρισμού τώρα που η οικονομία δέχεται πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχουν προκύψει θέματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας. 

Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό στο 7,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έναντι 5,9% του Φεβρουαρίου και πολύ πιο πάνω από το 6,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Στο χειρότερο σενάριο, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να έχει ομοιότητες με τη δεκαετία του 1970 με την ενεργειακή κρίση, μαζικές αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και γεωπολιτική ένταση, αντίστοιχη με αυτή του Ψυχρού Πολέμου, είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Βέμπερ δεν πιστεύει ωστόσο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας θα σημάνουν το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Θα σημάνουν, ωστόσο, την αρχή μίας νέας εποχής όπου η ασφάλεια θα διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. 

Η ενεργειακή ασφάλεια θα πλήξει τη μετάβαση από τον άνθρακα στις πράσινες πηγές ενέργειας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τον Βέμπερ, ο οποίος βλέπει τις κυβερνήσεις να σπεύδουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Για τους πολίτες, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος και υψηλότερη φορολογία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Brevan Howard: Επιστροφή σε ένα πληθωριστικό σοκ δεκαετίας ’70 – Κίνδυνος ύφεσης και υψηλής ανεργίας

ΟΟΣΑ: Διπλό χτύπημα σε ανάπτυξη και πληθωρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News