Business & Finance Σάββατο 19/03/2022, 17:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χόλζμαν (ΕΚΤ): Αύξηση των επιτοκίων πριν ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων 

Χόλζμαν (ΕΚΤ): Αύξηση των επιτοκίων πριν ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα ως προς την αναχαίτιση του ιπτάμενου πληθωρισμού, με το να αυξήσει τα επιτόκια πριν ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. 

Αυτό υποστήριξε ο εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλζμαν, μια άποψη ωστόσο που αντιτίθεται με την επίσημα στάση της κεντρικής τράπεζας, η οποία μετά την τελευταία της συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει μετά από κάποιο διάστημα αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. 

Ο Χόλζμαν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, συντάσσεται με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΚΤ, ωστόσο στην εφημερίδα της χώρας του Krone, υποστήριξε: «Το σύστημα των αγορών ομολόγων είναι δύσκολο να το κατανοήσει ο πολύς κόσμος. Μια αύξηση των επιτοκίων είναι μια κίνηση που όλοι θα την καταλάβουν».

Να σημειωθεί ότι ο Χόλζμαν είναι επίσης από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που ασκεί κριτική σχετικά με την αλληλουχία των αποφάσεών της. 

Στη συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Σάββατο, σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρισκόταν σε μια υπέροχη αναπτυξιακή πορεία αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το υψηλό επίπεδο χρέους σε ορισμένες χώρες, είπε: «Αυτό το θέμα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από το Eurogroup, αλλά, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να το δούμε».

Η απλή περικοπή των κρατικών δαπανών δεν θα ήταν αρκετή χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές τόνισε, επισημαίνοντας την πρόκληση της ανάπτυξης που μπορεί να δημιουργήσει αξιοσημείωτες οικονομικές παρεκκλίσεις, την ώρα που θα προσπαθεί να καταπολεμά την κλιματική κρίση.

«Αυτή η μετάβαση, ακόμη περισσότερο εν μέσω κρίσης, κοστίζει, πολλά χρήματα. Είναι λογικό να αναπτύσσονται νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως δεν είναι δωρεάν».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Χόλζμαν αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί στον στόχο της ΕΚΤ στο 2% μεσοπρόθεσμα, διαφορετικά θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα βήματα με τα επιτόκια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Κάνει λόγο για έξτρα χώρο την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια

ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering – Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές «κάνουν πίσω» για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News