Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 14:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μερίδιο 9,2% στην Twitter απέκτησε ο Έλον Μασκ

Μερίδιο 9,2% στην Twitter απέκτησε ο Έλον Μασκ

Μερίδιο 9% στην Twitter εξαγόρασε ο Έλον Μάσκ, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που υποβλήθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα μοιράστηκε μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter ότι σκέφτεται σοβαρά να δημιουργήσει μία νέα δική του πλατφόρμα social media, φαίνεται ότι από τις 14 Μαρτίου έχει παθητικό μερίδιο (passive stake) 9,2% στην Twitter.

Το μερίδιο αυτό αντιστοιχεί σε 73,4 εκατ. μετοχές, ενώ με βάση το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή αποτιμάται περίπου στα 2,8 δισ. δολάρια. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι από την στιγμή που διέρρευσε στον Τύπο η συμμετοχή του Μασκ στην Twitter, η τιμή της μετοχής πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης έχει εκτοξευθεί κατά τουλάχιστον 25% και κινείται περίπου στα 49,40 δολάρια.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, ο Μασκ είχε επικρίνει την εταιρεία μέσω poll στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου διρρωτήθηκε δημοσίως εάν η πλατφόρμα συμμορφώνεται με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. «Δεδομένου ότι το twitter λειτουργεί de facto ως η δημόσια πλατεία του χωριού, η αδυναμία του να τηρήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου υποβαθμίζει σε θεμελιώδη βαθμό την δημοκρατία. Τι θα έπρεπε να συμβεί;» ρώτησε ο ίδιος μέσω twitter.

Η «θυελλώδης» σχέση του Μασκ με το Twitter

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μασκ ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά ενεργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπου έχει και περίπου 80 εκατ. followers. Μάλιστα, μερικά από τα tweets των τελευταίων ετών τον έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ανάρτησής του τον Αύγουστο του 2018, για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Tesla, όπου δήλωσε επίσης ότι έχει διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Το tweet αυτό ξεκίνησε μία μακρά διαμάχη μεταξύ του CEO της Tesla και της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία κατέληξε μεταξύ άλλων σε αποπομπή του από την προεδρία της Tesla αλλά και σε εποπτεία των επικοινωνιών του μέσω twitter και άλλων social media.

Το γεγονός αυτό όμως προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά του δισεκατομμυριούχου: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αθέτησε την υπόσχεσή της», αναφέρεται σε πρόσφατο έγγραφο από τη δικηγορική ομάδα του Μασκ, όπου επίσης σημειώνεται ότι η Επιτροπή εκμεταλλέυεται την συμφωνία και την χρησιμοποιεί, προκειμένου να «φιμώνει και να παρενοχλεί τον κ. Μασκ και την Tesla».

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται πως στοχοποιεί τον κ. Μασκ και την Tesla με ατελείωτη έρευνα κυρίως επειδή ο κ. Μασκ παραμένει ένας σκληρός επικριτής της κυβέρνησης. Οι υπερμετρες προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνονται υπολογισμένες ώστε να περιορίσουν τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου αντί να επιβάλει κανόνες που εφαρμόζονται σε όλους με ίσο τρόπο», σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Φιμώνει και παρενοχλεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Χαλινάρια στο ανεξέλεγκτο τουιτάρισμα του Μασκ ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News