Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 16:40
BUSINESS & FINANCE

Ποια είναι η Fastly που «γκρέμισε» το ίντερνετ

Αυτή η εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο παρέχει την τεχνολογία που κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχει, αλλά στην πραγματικότητα κρατά το ίντερνετ ζωντανό

Ποια είναι η Fastly που «γκρέμισε» το ίντερνετ

Η 8η Ιουνίου του 2021 θα μείνει στην ιστορία ως «η ημέρα που χάλασε το ίντερνετ». Όταν οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες (New York Times, Financial Times, Blomberg, CNN, Reddit, Twich, PayPal, Amazon, Guardian κτλ) «έπεσαν», ξαφνικά όλοι έμαθαν το όνομα της Fastly.

Αυτή η εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο παρέχει την τεχνολογία που κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχει, αλλά στην πραγματικότητα κρατά το ίντερνετ ζωντανό. Όταν το όνομά της έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν για καλό. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλει μία εταιρεία η οποία υποτίθεται ότι βοηθά να αυξηθεί η αξιοπιστία και η ταχύτητα των sites, είναι να συνδεθεί το όνομά της με το hashtag #internetdown.

Αυτό που κάνει η Fastly είναι να βοηθά τις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τα δημοφιλέστερα sites του κόσμου να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια επισκέπτες ταυτόχρονα. Αντί να φιλοξενεί όλο το περιεχόμενο ενός site σε μία ομάδα από servers που βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία, η Fastly βάζει υποδομές του cloud σε δεκάδες τοποθεσίες, επιτρέποντας στους επισκέπτες να κάνουν download από έναν server που  βρίσκεται πιο κοντά σε αυτούς.

Όπως το Amazon Web Services και το Azure της Microsoft, η υπηρεσία της Fastly είναι σχεδιασμένη ώστε να αποτρέπει την κατάρρευση μιας ιστοσελίδας. Χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά μηχανήματα για τη φιλοξενία του ίδιου περιεχομένους, η Fastly κάνει πολύ δύσκολο στον οποιονδήποτε να «ρίξει» ένα από τα sites της.

Όμως όπως φάνηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) η υπηρεσία της Fastly μπορεί να γίνει και η «κερκόπορτα» του ίντερνετ. Στις 12:58, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, δηλώνοντας «αυτή τη στιγμή ερευνούμε πιθανή επίδραση στις επιδόσεις των υπηρεσιών CDN μας» (από το «Content Delivery Network», όπως ονομάζεται η υπηρεσία της).  Στη 1:44 ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει το πρόβλημα και το διορθώνει.

Ήταν χάκερς;

Και ενώ από την πρώτη στιγμή, το μυαλό όλων πήγε στο ενδεχόμενο μίας κυβερνοεπίθεσης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το #internetdown οφείλεται στη δράση χάκερς.

Όσοι διαχειρίζονται μεγάλες ιστοσελίδες γνωρίζουν ότι η κατάρρευσή τους είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και ένα μπλακ άουτ διάρκειας κάτω των 60 λεπτών μέσα σε έναν χρόνο δεν θεωρείται σοβαρός λόγος για να αναζητήσουν τις υπηρεσίες κάποιου ανταγωνιστή της Fastly.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία ενδεχομένως να βρεθεί τώρα αντιμέτωπη με αποζημιώσεις, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει κάνει με τον κάθε πελάτη.

Σε κάθε περίπτωση, η αρνητική δημοσιότητα της 8ης Ιουνίου είναι μία κακή εξέλιξη για μία εταιρεία που είδε τη μετοχή της να υπερδιπλασιάζεται από το 2019, όταν και μπήκε στο χρηματιστήριο. Ο τίτλος αντέδρασε αρχικά με πτώση άνω του 7% στην είδηση της κατάρρευσης των ιστοσελίδων, όμως στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειές του.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρήστες του ίντερνετ έρχονται αντιμέτωποι με ένα μπλακ άουτ. Το 2016, εκατομμύρια χρήστες έχασαν την πρόσβαση σε μερικά από τα πιο δημοφιλή sites του κόσμου, αφότου χάκερς επιτέθηκαν στην Dyn Inc, μία εταιρεία που φιλοξενεί ιστοσελίδες. Τότε, «εκτός» είχαν βγει οι σελίδες των Twitter, Spotify, Reddit, CNN, Etsy και The New York Times.

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News