Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτώση 13% στην εβδομάδα – Η μεγαλύτερη σε διάρκεια δύο ετών

Πετρέλαιο: Πτώση 13% στην εβδομάδα – Η μεγαλύτερη σε διάρκεια δύο ετών

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η αγορά περελαίου, καθώς οι χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) συμφώνησαν να συμμετέχουν στη μεγαλύτερη έως σήμερα απελευθέρωση πετρελαίου από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα. 

Τόσο το brent όσο και το αργό υποχώρησαν στο τελευταίο πενθήμερο κατά 13%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια δύο ετών, στον απόηχο της ανακοίνωσης της απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Στη σημερινή συνεδρίαση, το brent στο Λονδίνο υποχώρησε 0,3% στα 104,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε στα 99,27 δολάρια με πτώση περίπου 1%. 
 
Μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απελευθέρωση 180 εκατ.βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, οι χώρες μέλη της ΙΕΑ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια χωρίς ωστόσο να συμφωνήσουν στο μέγεθος ή να προβεί κάθε χώρα ξεχωριστά σε δεσμεύσεις, όπως ανέφερε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Οι λεπτομέρειες, είπε, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. 

«Η νέα ροή αμερικανικού πετρελαίου στην αγορά δεν αλλάζει το γεγονός ότι η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η νέα ποσότητα που θα απελευθερωθεί ωχριά μπροστά στο ενδεχόμενο απόσυρσης από την αγορά 3 εκατ.βαρελιών ημερησίως ρωσικού πετρελαίου, εξαιτίας των κυρώσεων και του αδιεξόδου στις πληρωμές», αναφέρει αναλυτής της PVM, Στέφεν Μπρένοκ. 

Η JPMorgan διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της για μία τιμή brent στα 114 δολάρια το βαρέλι για το δεύτερο τρίμηνο και στα 101 δολάρια για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Γνωρίζουμε ότι μία απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα δεν αποτελεί μόνιμη πηγή προσφοράς και εάν αποσυρθεί από την αγορά ρωσικό πετρέλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως το επόμενο έτος, τότε θα έχουμε μεγάλο έλλειμμα το 2023», σημειώνει η τράπεζα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

IEA: Αποδεσμεύει επιπλεόν πετρέλαιο για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου

Ανοίγει τα αποθέματα ο Μπάιντεν: Απελευθερώνει 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News