Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 21:15
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΗΠΑ: Πιέσεις στη βιομηχανία σχιστολιθικών κοιτασμάτων να «κάνει ό,τι είναι εφικτό» για να αυξήσει την προσφορά

ΗΠΑ: Πιέσεις στη βιομηχανία σχιστολιθικών κοιτασμάτων να «κάνει ό,τι είναι εφικτό» για να αυξήσει την προσφορά

Πιέσεις στους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να κάνουν «ό,τι είναι εφικτό» για να αυξήσουν την προσφορά τους και να συγκρατήσουν την αλματώδη άνοδο των τιμών πετρελαίου που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο Άμος Χοστέιν, ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών κινήσεων, απέρριψε ως «άστοχους» τους ισχυρισμούς της ίδιας της βιομηχανίας ότι οι πολιτικές του Λευκού Οίκου κρατούν πίσω τις εργασίες εξόρυξης και κατηγόρησε τους επενδυτές της Wall Street που διψούν, όπως είπε, για κέρδη. 

Ο Χοστέιν αναφέρθηκε στα σχόλια κάποιων ανώτατων στελεχών της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου που ειδικεύεται στα σχιστολιθικά κοιτάσματα, ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τις νέες εργασίες εξόρυξης επειδή οι αυξημένες επενδύσεις που απαιτούν θα πλήξουν τα κέρδη και τις κεφαλαιουχικές αποδόσεις. «Αυτό δεν είναι πρόβλημα της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά της Wall Street. Γι΄αυτό και οι παραγωγοί θα πρέπει να καλέσουν τους χρηματοδότες τους και να τους εξηγήσουν ότι εδώ πρόκειται για πόλεμο και ότι ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που θα πληρώσει το τίμημα», είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, παρά την άνοδο των τιμών, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου των 11,6 εκατ.βαρελιών ημερησίως παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθότι πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να κλείσουν δραστηριότητές τους και να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες. 

Τα σχόλια του Χοστέιν αντανακλούν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου με τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα, οι οποίοι κατηγορούν τον Λευκό Οίκο για την αργή ανάκαμψη του τομέα από την πετρελαϊκό κραχ του 2020. 

Οι παραγωγοί πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα κατηγορούν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι πάγωσε τις μισθώσεις για εξόρυξη πετρελαίου σε νέες περιοχές, για την πρόωρη απόρριψη του αγωγού KeyStone XL από τον Καναδά καθώς και ότι η δέσμευση για «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές» έχει πλήξει τον κλάδο. Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές ασκούν πιέσεις στη βιομηχανία να επιστρέψει κεφάλαιο στους μετόχους αντί να διοχετεύσει νέα κεφάλαια σε εργασίες άντλησης πετρελαίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News