Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 19:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IEA: Αποδεσμεύει επιπλεόν πετρέλαιο για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου

IEA: Αποδεσμεύει επιπλεόν πετρέλαιο για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου

Για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προχωρά σε συντονισμένη απελευθέρωση επιπλέον πετρελαίου, προκειμένου να δώσει «ανάσα» στην αγορά που πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σύσκεψη των κρατών της IEA, όμως, δεν κατέληξε σε καθορισμένο αριθμό επιπλέον βαρελιών που θα διοχετευθούν στην αγορά, ούτε και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης, όπως ανακοίνωσε ο Hidechika Koizumi από το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

«Εν όψει της τρέχουσας κατάστασης…οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση της ΙΕΑ συμφώνησαν στην ίδια την αποδέσμευση επιπλέον πετρελαίου, αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στον συνολικό όγκο και την συμβολή της κάθε χώρας», σημείωσε ο ίδιος.

Συνέχισε λέγοντας: «Οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν μεταξύ της διοίκησης της ΙΕΑ και των κρατών μελών». Όπως επεσήμανε ο ίδιος, λεπτομερής αναφορά θα υπάρξει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΙΕΑ, την οποία απαρτίζουν 31 βιομηχανικά κράτη εκτός της Ρωσίας ανακοίνωσε την αποδέσμευση 62 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων περίπου τα μισά προήλθαν από τις ΗΠΑ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως χθες, η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διοχευτεύσει 1 εκατ. βαρέλια κάθε ημέρα το δεύτερο τρίμηνο από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

Ο επικεφαλής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, σε σχετικές του δηλώσεις τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεσμευθούν επιπλέον βαρέλια για την αποσύσφιξη της αγοράς. «Είμαστε σε στενή επαφή με…αρκετές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, οι οποίες φέρονται πιο συνετά σε σχέση με άλλες», τόνισε ο Μπιρόλ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις χώρες του OΠΕΚ που είχαν αρνηθεί να αυξήσουν την παραγωγή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει τα αποθέματα ο Μπάιντεν: Απελευθερώνει 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Δριμύ κατηγορώ ΙΕΑ στον ΟΠΕΚ – Έτοιμη να αποδεσμεύσει νέα αποθέματα πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News