Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 18:13
BUSINESS & FINANCE

Ανοίγει τα αποθέματα ο Μπάιντεν: Απελευθερώνει 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Ανοίγει τα αποθέματα ο Μπάιντεν: Απελευθερώνει 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο της για να απελευθερώσει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες, συνολικά δηλαδή 180 εκατ. βαρέλια σε ένα χρόνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχουν αντλήσει οι ΗΠΑ στην ιστορία τους από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την κίνηση αυτή για να ξαναγεμίσει τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας τα επόμενα χρόνια.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συντονίζει την κίνηση αυτή με συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο, και άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο στόχος του σχεδίου είναι να δημιουργηθεί μια γέφυρα μέχρι το φθινόπωρο, περίοδο που η Ουάσινγκτον αναμένει ότι θα έχει αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου.

Μάλιστα, για να πιέσει τους εγχώριους παραγωγούς, ο Λευκός Οίκος θα επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες που δεν αξιοποιούν τις πετρελαιοπηγές ή τις εκτάσεις τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δώσει κίνηρα για ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή μετάλλων για μπαταρίες που χρησιμοποιούνται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αλλού ως μέρος του σχεδίου μετάβασης των ΗΠΑ σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση σήμερα. Ωστόσο, η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη «κλείσει» δύο μεγάλες αποδεσμεύσεις πετρελαίου από τα αποθέματα των ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες (50 εκατομμύρια βαρέλια τον Νοέμβριο και άλλα 30 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή). 

Τι θα σήμαινε η απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου

Πάντως, καθώς η κίνηση αυτή είχε διαρρεύσει νωρίτερα σήμερα στον Τύπο, το Bloomberg ρώτησε αναλυτές αν θα κάνει τη διαφορά η απελευθέρωση μέρους του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ, με τους περισσότερους να μην εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Αναλυτές της Goldman Sachs σχολίασαν ότι η απελεθέρωση 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίο από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ θα βοηθούσε στο να έρθει ισορροπία στην αγορά πετρελαίου μέσα στον χρόνο, αλλά δεν θα έδινε λύση στην περίπτωση ενός διαρθρωτικού ελλείμματος. Όπως ανέφεραν, μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν επαρκής για την προμήθεια πετρελαίου στα επόμενα χρόνια.  

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος συμβουλευτικής της S&P Global σχολίασε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν άνευ σημασίας, καθώς το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι εξαγωγές από τη Ρωσία. 

«Αν οι ρωσικές εξαγωγές μέσουν στα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με πριν την εισβολή, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο, τότε συνολικά μιλάμε για 825 εκατ. βαρέλια – πολύ περισσότερα από τα 575 εκατ. βαρέλια που βρίσκονται στο συνεχώς μειούμενο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ» τόνισε.

«Αν αποδειχτεί τόσο πολύ, θα ήταν σημαντικό και σίγουρα θα βοηθούσε ως ένα βαθμό να καλυφθεί το έλλειμμα, αλλά όχι όλο», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, Γουόρεν Πάτερσον. 

Πιο θετική ήταν η ιδρύτρια της Vanda Insights, Vandana Hari, η οποία ανέφερε ότι μια συνεχής ροή προμήθειας πετρελαίου είναι αυτό που χρειάζεται η αγορά για να πέσουν οι τιμές. Η ίδια εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ έχουν επακρές στρατηγικό απόθεμα και τις υποδομές για να μεταφέρουν στα διυλιστήρια 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ μένει σταθερός, ο Μπάιντεν παίρνει το όπλο του

Οι σκοτεινές διαδρομές του πετρελαίου: Γιατί εξαφανίζονται τα ρωσικά τάνκερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News