Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 12:27
BUSINESS & FINANCE

Μικροί στο μάτι: Οι αναπάντεχοι μεγάλοι νικητές της αγοράς πετρελαίου

Πώς βγήκαν κερδισμένοι

Μικροί στο μάτι: Οι αναπάντεχοι μεγάλοι νικητές της αγοράς πετρελαίου

Με τις τιμές του πετρελαίου να κινούνται γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, «μικρές» ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν αναδειχθεί σε σημαντικούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν χτυπήσει τις προμήθειες και αυτοί οι μικρότεροι φορείς είναι από τους λίγους που αγωνίζονται για την παραγωγή περισσότερου αργού.

Ένας από τους μεγάλους κερδισμένους είναι και ο 84χρονος Ότρι Στίβενς, μοναδικός ιδιοκτήτης της Endeavor Energy Resources, μιας πετρελαϊκής στο Τέξας. Ύστερα από τη «βουτιά» των τιμών την άνοιξη του 2020 και τη μετέπειτα σταθεροποίησή τους, πήρε το ρίσκο να επεκτείνει τις δραστηριότητές του.

Το timing του ήταν τέλειο. Τώρα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον αμερικανικό ενεργειακό τομέα, με την περιουσία του να ξεπερνάει τα 10 δισ. δολάρια.

«Είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό» λέει ο ίδιος για τη διαμόρφωση της αγοράς αυτή την περίοδο με αυξανόμενες τιμές, αλλά μικρό ανταγωνισμό.

Σε παρόμοια κατάσταση είναι και η Mewbourne Oil Co., με έδρα επίσης το Τέξας και ιδιοκτήτη τον 86χρονο Κέρτις Μιούμπορν. 

Μικροί στο μάτι: Οι αναπάντεχοι μεγάλοι νικητές της αγοράς πετρελαίου-1
Ο Ότρι Στίβενς (φωτ. Facebook/Endeavor Energy Resources LP)

Εδώ και χρόνια, αυτές οι εταιρείες έχουν αποφύγει τους υποψήφιους μνηστήρες, έχουν δανειστεί από τράπεζες και άλλους, και έχουν βασιστεί στα δικά τους χρήματα για τις δραστηριότητές τους, έχοντας έτσι μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας.

Αντίθετα, μεγάλες εισηγμένες εταιρείες ενέργειας, καθώς και εκείνες που ελέγχονται από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, είναι προσεκτικές σχετικά με την αύξηση των γεωτρήσεων ή των αντλήσεων. 

Αισθάνονται πίεση από επενδυτές που προτιμούν τα μερίσματα και τις εξαγορές μετοχών από φιλόδοξα και ακριβά σχέδια αντλήσεων. Επιπλέον, τα σχέδια για μειωμένες εκπομπές άνθρακα, καθώς και η αβεβαιότητα για πόσο θα παραμείνουν οι τιμές υψηλές, έχουν μειώσει τη διάθεση για νέες γεωτρήσεις.

Οι δύο «μικρές» εταιρείες λειτουργούν αυτή τη στιγμή 33 εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Αντίθετα, γίγαντες όπως η Exxon Mobil και η Chevron έχουν μαζί 27 projects στις ΗΠΑ, ενώ το 2020 είχαν 33.

Μέχρι το τέλος του έτους, Endeavor και Mewbourne θα έχουν παράξει αθροιστικά περίπου 433.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα ή το 4% της αναμενόμενης συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ.

Μικροί στο μάτι: Οι αναπάντεχοι μεγάλοι νικητές της αγοράς πετρελαίου-2
Η πορεία της Endeavor (φωτ. WSJ)

Αν και η παραγωγή ιδιωτικών εταιρειών δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει την απώλεια του ρωσικού πετρελαίου από τις διεθνείς αγορές, η συνεισφορά τους αποδεικνύεται καταλυτική εν μέσω φόβων ότι τα αποθέματα ενέργειας δεν θα επαρκέσουν με την παγκόσμια ζήτηση.

Σήμερα, το 62% των 734 ενεργών εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ λειτουργεί από ιδιωτικές εταιρείες σαν την Endeavor, σε σχέση με το 49% των 1.106 projects που υπήρχαν το 2019. 

«Οι πραγματικοί νικητές αυτή τη στιγμή είναι οι ιδιωτικές εταιρείες. Οι τιμές είναι υψηλές και οι “μικροί” ανεβάζουν γρήγορα την παραγωγή για να έχουν πλεονέκτημα» αναφέρει ο Νταν Πίκερινγκ, ιδρυτής της Pickering Energy Producers.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι η αγορά πετρελαίου είναι απρόβλεπτη. Δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσουν οι τωρινές συνθήκες στην αγορά, οι οποίες είναι ευνοϊκές για μικρές ιδιωτικές εταιρείες.

Οι επιχειρήσεις αυτές γνωρίζουν ότι όταν πέσουν οι τιμές, ενδέχεται να έχουν απώλειες. «Είδα τον Χάρο με τα μάτια μου πολλές φορές στην καριέρα μου. Επιβιώσαμε, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάρει άλλη τροπή» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Endeavor, του οποίου η εταιρεία είναι άγνωστη εκτός Τέξας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Διευρύνει τα κέρδη με το βλέμμα σε Ουκρανία, Κίνα

ΙΕΑ: Πρόβλεψη για παγκόσμιο σοκ στην αγορά πετρελαίου

Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News