Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πάνω από το 4% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για πρώτη φορά από το 2019

ΗΠΑ: Πάνω από το 4% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για πρώτη φορά από το 2019

Η εποχή των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων των στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων έχει παρέλθει. 

Το μέσο επιτόκιο των ενυπόθηκων δανείων 30ετούς διάρκειας στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το Μάιο του 2019, σύμφωνα με τη Freddie Mac. Στις αρχές του έτους, το μέσο επιτόκιο των πιο δημοφιλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ κυμαινόταν στο 3,22%. Άγγιξε ιστορικό χαμηλό στο 2,65% τον Ιανουάριο του 2021, ενώ κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους παρέμεινε κάτω από το 3%. 

Ήδη το κόστος δανεισμού για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ είχε αρχίσει να αυξάνεται πριν ακόμη από την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση. Και αυτό, επειδή τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων είναι συνδεδεμένα με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, που έχει την τάση να αυξάνεται παράλληλα με το βασικό επιτόκιο της Fed. 

Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αποτελούν την πρώτη κατηγορία ενεργητικού στην οποία οι Αμερικανοί αισθάνονται τον αντίκτυπο από το νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Fed και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. 

Οι τράπεζες δανείζονται αναμεταξύ τους με βάση το βασικό επιτόκιο της Fed, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το κόστος δανεισμού για όλες τις κατηγορίες της καταναλωτικής και εταιρικής πίστης. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των δανείων για την αγορά αυτοκινήτου θα αυξηθούν, μεταξύ άλλων ενεργητικών, εάν η Fed προχωρήσει σε έξι ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως σηματοδότησε χθες. 

Ωστόσο, η αύξηση του κόστους δανεισμού θα δημιουργήσει μία ακόμη πρόκληση για τα αμερικανικά νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με τις αυξανόμενες τιμές στέγης. Ένα μέσο επιτόκιο γύρω στο 4%, παρότι εξακολουθεί να είναι ιστορικά χαμηλό, είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα επιτόκια χαμηλότερα του 3% που προσφέρονταν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2021. Την τελευταία φορά που το επιτόκιο των 30ετών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων είχε ξεπεράσει το 4%, η μέση τιμή κατοικίας στις ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 277.000 δολάρια, 26% χαμηλότερα από σήμερα. 

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα καταστήσουν επίσης πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά να αποταμιεύσουν χρήματα για αναχρηματοδότηση του χρέους τους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Έπονται άλλες έξι αυξήσεις φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News