BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;

Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;

Στην εμπειρία των πετρελαϊκών σοκ των προηγούμενων δεκαετιών καταφεύγουν οι αναλυτές της Berenberg Bank για να εκτιμήσουν τόσο τη διάρκεια όσο και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία το πετρελαϊκό ράλι που προκαλείται από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Πρώτα από όλα, η Berenberg διαπιστώνει ότι σε πραγματικούς όρους, αυτό το πετρελαϊκό σοκ δεν είναι –ακόμα- τόσο δυνατό όσο το προηγούμενο, εκείνο του 2008. Σε ονομαστικούς όρους, το μπρεντ μπορεί να έφτασε ενδοσυνεδριακά την εβδομάδα που πέρασε στο υψηλό 14 ετών των 139 δολαρίων ανά βαρέλι , όμως δεν έχει φτάσει ακόμα στο ιστορικό υψηλό που είχε σημειώσει τον Ιούλιο του 2008 (147,5 δολάρια ανά βαρέλι ενδοσυνεδριακά), σε έναν μήνα όπου οι τιμές είχαν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 133 δολάρια.

Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;-1

«Σε πραγματικούς όρους, η άνοδος είναι πολύ λιγότερο ακραία, με τις τρέχουσες τιμές να είναι  κατά 36% χαμηλότερες από το υψηλό του 2008. Θα χρειαζόταν πετρέλαιο στα 180 δολάρια ανά βαρέλι για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του Ιουλίου του 2008, σε πραγματικούς όρους», σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου.

Σε όσους ανησυχούν ότι η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει στα χρόνια του 1970, η Berenberg απαντά ότι δεν περιμένει  μια επανάληψη της εποχής εκείνης και του στασιμοπληθωρισμού. Σήμερα οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν πολύ μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο σε σχέση με πριν από 50 χρόνια και η παγκόσμια παραγωγή είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και άρα ελαστική, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, όταν ο ΟΠΕΚ ουσιαστικά ήλεγχε όλη την αγορά πετρελαίου.

Βέβαια, οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός προκαλεί πλήγμα στην εμπιστοσύνη, συμπιέζει τα εισοδήματα, ανεβάζει το κόστος παραγωγής και επιβραδύνει  το momentum. Ειδικά καθώς συμπίπτει με ένα σοκ σε μία ευρεία γκάμα εμπορευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Berenberg θεωρεί ότι το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους, πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες θα παραμείνουν στάσιμες, με κίνδυνο ακόμα και για μείωση του ΑΕΠ, ειδικά το δεύτερο τρίμηνο. 

«Όμως, η ιστορία δείχνει ότι πέραν του βραχυπρόθεσμου πλήγματος, η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου γενικά δεν έχει επιπτώσεις με διάρκεια στις οικονομικές επιδόσεις», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Για την Ευρώπη, πάντως, η διατάραξη των προμηθειών φυσικού αερίου θα είναι ένα σοβαρότερο πρόβλημα από το πετρελαϊκό σοκ.

 Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;-2

Τι συμβαίνει, λοιπόν, ένα χρόνο μετά το πετρελαϊκό σοκ; Με την εξαίρεση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, το πραγματικό ΑΕΠ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών είναι συνήθως υψηλότερο έναν χρόνο αφότου οι τιμές του πετρελαίου αγγίξουν τα υψηλά τους. Η Berenberg διαπιστώνει ότι σε γενικές γραμμές, ένα πετρελαϊκό σοκ δεν ανατρέπει την ανοδική πορεία των οικονομιών. 

Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;-3

Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνήθως το πετρελαϊκό σοκ δεν έχει επίμονες πληθωριστικές επιπτώσεις, όμως ο οίκος αναγνωρίζει ότι η τρέχουσα περίοδος μπορεί να είναι διαφορετική, καθώς το σοκ συμβαίνει σε μία στιγμή όπου ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός. 

Είμαστε κοντά στην κορύφωση των τιμών; 

Οι αναλυτές της Berenberg αναγνωρίζουν πως είναι αδύνατο να προβλεφθεί η πορεία των τιμών του πετρελαίου, με δεδομένο ότι η αγορά επηρεάζεται από τη σκιά του πολέμου. Σύντομα, όμως, θα ξέρουμε εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν ότι οι τιμές θα πιάσουν «ταβάνι» το δεύτερο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια θα υποχωρήσουν, καθώς άλλες χώρες θα αυξήσουν την παραγωγή τους. 

Κατόπιν τούτων, η Berenberg προβλέπει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα προκαλέσει οικονομική κρίση και ένα σενάριο αλά 2008. Όμως, εάν το ρωσικό πετρέλαιο αποκλειστεί από τις αγορές (είναι το 11% του συνόλου), τότε το σοκ θα προκαλέσει ένα μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα και στη συνέχεια μια πιο «ρηχή» ανάκαμψη. 

Διαβάστε επίσης: 

Reuters: Θα φέρουν στασιμοπληθωρισμό τύπου ’70 οι υψηλές τιμές πετρελαίου;

Τι σημαίνει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: 7 αναλυτές απαντούν

Πώς η Ευρώπη χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν με 285 εκατ. δολάρια κάθε μέρα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News