Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 16:23
BUSINESS & FINANCE

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ μένει σταθερός, ο Μπάιντεν παίρνει το όπλο του

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ μένει σταθερός, ο Μπάιντεν παίρνει το όπλο του

Και επίσημα ο ΟΠΕΚ+ παραμένει στη στρατηγική του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει έως και 180 εκατ. βαρέλια από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, παρά τις πιέσεις να πράξουν το αντίθετο λόγω της αυξημένης ζήτησης και της εκτίναξης των τιμών, στη σημερινή τους συνεδρίαση οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν μια μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Μαΐου.

Το σχέδιο Μάρσαλ του Μπάιντεν για το πετρέλαιο

Νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων.

Η συνολική αποδέσμευση μπορεί να φτάσει τα 180 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφεραν τρεις πηγές τις οποίες επικαλούνται Reuters και Bloomberg.

Το σχέδιο συνοδεύεται από διπλωματική ώθηση προς τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να συντονίσει μια παγκόσμια αποδέσμευση αποθεμάτων από άλλες χώρες.

Οπως σχολίαζε το Bloomberg, οι καταναλωτές πετρελαίου φαίνεται πως πέρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, ενώ ο ΟΠΕΚ+ έχει αναφέρει ρητά ότι θα αφήσει την πολιτική μακριά από τις αποφάσεις του, παρά τις προειδοποιήσεις για παγκόσμιο σοκ στην προμήθεια πετρελαίου.

H είδηση αυτή έφερε πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Το αργό στις ΗΠΑ κυμαίνεται κοντά στα 103 δολάρια το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ το βρετανικό μπρεντ βρίσκεται κοντά στα 107 δολάρια.

Τι θα σήμαινε η απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου

Αναλυτές της Goldman Sachs σχολίασαν στο Bloomberg ότι η απελεθέρωση 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίο από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ θα βοηθούσε στο να έρθει ισορροπία στην αγορά πετρελαίου μέσα στον χρόνο, αλλά δεν θα έδινε λύση στην περίπτωση ενός διαρθρωτικού ελλείμματος. Όπως ανέφεραν, μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν επαρκής για την προμήθεια πετρελαίου στα επόμενα χρόνια.  

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος συμβουλευτικής της S&P Global σχολίασε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν άνευ σημασίας, καθώς το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι εξαγωγές από τη Ρωσία. 

«Αν οι ρωσικές εξαγωγές μέσουν στα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με πριν την εισβολή, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο, τότε συνολικά μιλάμε για 825 εκατ. βαρέλια – πολύ περισσότερα από τα 575 εκατ. βαρέλια που βρίσκονται στο συνεχώς μειούμενο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ» τόνισε.

«Αν αποδειχτεί τόσο πολύ, θα ήταν σημαντικό και σίγουρα θα βοηθούσε ως ένα βαθμό να καλυφθεί το έλλειμμα, αλλά όχι όλο», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, Γουόρεν Πάτερσον. 

Πιο θετική ήταν η ιδρύτρια της Vanda Insights, Vandana Hari, η οποία ανέφερε ότι μια συνεχής ροή προμήθειας πετρελαίου είναι αυτό που χρειάζεται η αγορά για να πέσουν οι τιμές. Η ίδια εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ έχουν επακρές στρατηγικό απόθεμα και τις υποδομές για να μεταφέρουν στα διυλιστήρια 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι σκοτεινές διαδρομές του πετρελαίου: Γιατί εξαφανίζονται τα ρωσικά τάνκερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News