Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 19:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Επιστροφή σε άνοδο μετά τις νέες επιθέσεις στην Aramco

Πετρέλαιο: Επιστροφή σε άνοδο μετά τις νέες επιθέσεις στην Aramco

Σε άνοδο γύρισαν οι τιμές πετρελαίου, ανακάμπτοντας από τις αρχικές τους απώλειες, καθώς οι συναλλασσόμενοι έσπευσαν να αγοράσουν μετά από νέα επίθεση που έπληξε εγκατάσταση αποθήκευσης της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 0,9% πάνω από τα 120 δολαρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται πάνω από τα 113 δολάρια. Και οι δύο τιμές κατέγραφαν νωρίτερα απώλειες της τάξης των τριών δολαρίων.

Οι τιμές πετρελαίου οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων. Το brent αναμένεται να κλείσει με κέρδη 11% και το αργό με 8%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι τιμές ανέκαμψαν όταν μια αποθήκη του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco επλήγη από μια επίθεση στη Τζέντα, δήλωσε πηγή στο Reuters. Σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες από το σιιτικό κίνημα Χούθι της Υεμένης που πολεμά το Ριάντ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έβλεπαν ένα τεράστιο πέπλο καπνού να υψώνεται στον ουρανό της πόλης.

«Η αγορά, η οποία πλήττεται ήδη από την ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ακόμη μία πηγή ανησυχίας, τις επιθέσεις του Χούθι της Υεμένης, που πλήττουν την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας», σημειώνει ο Άντριου Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, αναφέροντας ότι οι επιθέσεις των Χούθι γίνονται ολοένα και πιο συχνές.

Με τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά παραμένει ευάλωτη σε οιοδήποτε κρίση σε επίπεδο προσφοράς. Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν ξανά μέρος από τα στρατηγικά τους αποθέματα, καθώς οι τιμές συνεχίζουν την ανιούσα. Παρότι δεν έχει ακόμη γίνει λόγος για κάποια συγκεκριμένη ποσότητ, αναλυτές υπολογίζουν ότι θα είναι μεγαλύτερη από τα 30 εκατ.βαρέλια που απελευθέρωθηκε στις αρχές του μηνός.

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι τιμές υποχωρούσαν καθώς οι εξαγωγές από τον αγωγό CPC του Καζακστάν άρχισαν και πάλι να ρέουν, ενώ η Ε.Ε. δεν θα προχωρήσει σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφωνία ως προς αυτό μεταξύ των χωρών μελών.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News