Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 22:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαφές Πηλείδου στο Κάιρο για ενίσχυση συνεργασιών σε ηλεκτρισμό, ΑΠΕ και υδρογονάνθρακες

Το βράδυ της Κυριακής η κα Πηλείδου παρουσίασε στους Πρέσβεις των χωρών μελών και παρατηρητών του East Mediterranean Gas Forum, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Οργανισμού για το 2022

Επαφές Πηλείδου στο Κάιρο για ενίσχυση συνεργασιών σε ηλεκτρισμό, ΑΠΕ και υδρογονάνθρακες

Γεμάτη ατζέντα είχε κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης εργασίας της στο Κάιρο, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) κα Νατάσα Πηλείδου, μεταξύ άλλων πραγματοποιώντας χωριστές συναντήσεις με τους Αιγύπτιους ομολόγους της, Υπουργούς Ηλεκτρισμού, Πετρελαίου και Εμπορίου. Επιπλέον, η κα Πηλείδου ηγήθηκε επιχειρηματικής αποστολής από την Κύπρο, η οποία συμμετείχε σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, σε επιχειρηματικό φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το ΥΕΕΒ και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα χθες, Κυριακή, η Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Αιγύπτιο Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Dr Mohamed Shaker El – Markabi, για συζήτηση σειράς θεμάτων όπως η κοινή προώθηση έργων αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής υδρογόνου και Ανανεώσιμων Πηγών, με έμφαση στα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί ανασκόπησαν την πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, ενώ συμμετείχαν και στην έναρξη της πρώτης συνάντησης της Τεχνικής Επιτροπής για το σκέλος της διασύνδεσης που αφορά στην Κύπρο και την Αίγυπτο. Η σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής προνοείται από το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου, που υπογράφηκε από τους δύο Υπουργούς στη Λευκωσία, στις 16 Οκτωβρίου 2021.

Το βράδυ της Κυριακής η κα Πηλείδου παρουσίασε στους Πρέσβεις των χωρών μελών και παρατηρητών του East Mediterranean Gas Forum, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Οργανισμού για το 2022 και τις εκδηλώσεις και συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Σήμερα, πριν από την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ, η Υπουργός Ενέργειας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla, τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναγκαιότητα δημιουργίας του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την πορεία των εργασιών των τεχνικών ομάδων για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, καθώς και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει ο διεθνής οργανισμός East Mediterranean Gas Forum, του οποίου η Κύπρος έχει την Προεδρία το 2022, για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής.

Ακολούθως, η κα Πηλείδου συμμετείχε στο επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου – Αιγύπτου, όπου ως κύρια ομιλήτρια παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και τις ευκαιρίες συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως την πράσινη μετάβαση, το διμερές εμπόριο, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, την ανώτατη εκπαίδευση και τις ιατρικές υπηρεσίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επαγγελματικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που προσφέρονται στην Κύπρο και ενημέρωσε για τη λειτουργία, στο ΥΕΕΒ, της «Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών». Όπως εξήγησε, η κα Πηλείδου, η Μονάδα μπορεί να βοηθήσει Αιγύπτιους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ, στοχεύοντας στη γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωση αιτημάτων που λαμβάνονται από ξένες εταιρείες για ίδρυση και λειτουργία εταιρείας στην Κύπρο.

Στο φόρουμ συμμετείχαν μεγάλος αριθμός κυπριακών επιχειρήσεων, από διάφορους τομείς της οικονομίας, πραγματοποιώντας συναντήσεις με πέραν των 70 αιγυπτιακών επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού είχε σειρά επαφών με φορείς από Αίγυπτο για διερεύνηση του επιπέδου ενδιαφέροντος σε σχέση με τον τουρισμό και, ειδικότερα, τον τομέα των κρουαζιέρων.

Η επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Ενέργειας στην Αίγυπτο ολοκληρώθηκε με συνάντηση που είχε το μεσημέρι με την Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου κα Nevin Gamea. Οι κυρίες Πηλείδου και Gamea διερεύνησαν τους τρόπους ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ επιχειρηματιών από την Κύπρο και την Αίγυπτο, καθώς και τις προοπτικές αύξησης των εμπορικών ροών μεταξύ των δύο χωρών σε αγαθά και υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Πηλείδου στην προσπάθεια της Κύπρου για προώθηση τόσο των εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας όσο και κυπριακών υπηρεσιών που παρουσιάζουν εξαγωγική δυναμική, όπως η ανώτατη εκπαίδευση και οι ιατρικές και επαγγελματικές υπηρεσίες.

moneyreview.gr

Διαβαστε επίσης:

HAE: Η Ρωσία θα είναι πάντα μέλος του ΟΠΕΚ+

Ρωσία: Απειλές για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Βουτιά στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Χείρα βοηθείας εξ ανατολών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News