Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Χείρα βοηθείας εξ ανατολών

Βουτιά στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Χείρα βοηθείας εξ ανατολών

Κατά τουλάχιστον το ένα τέταρτο μειώθηκαν οι εξαγωγές του πετρελαίου από τη Ρωσία την εβδομάδα από 17 – 23 Μαρτίου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο όγκος των εξαγωγών συρρικνώθηκε κατά 26,4% στους 495.300 τόνους.

Πρόκειται βέβαια για αποτέλεσμα μίας στροφής των αγοραστών προς άλλες αγορές μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρότι μόνον λίγες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και η Βρετανία, έχουν επιβάλει ήδη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι παραδοσιακοί πελάτες της Ρωσίας αναζητούν ήδη εναλλακτικές προμήθειες ενέργειας με δική τους πρωτοβουλία. Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες, όπως η Shell και η TotalEnergies, που έχουν ανακοινώσει την σταδιακή τους αποδέσμευση από το ρωσικό πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ η παραγωγή του πετρελαίου από την Ρωσία την ίδια εβδομάδα υποχώρησε ελάχιστα, σημειώνοντας μείωση περίπου 0,3% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σύφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία παρήγαγε περίπου 11.08 εκατ. βαρέλια ημερησίως (κατά μέσον όρο), ενόσω την ίδια περίοδο εξήγαγε περίπου 3,63 εκατ. βαρέλια.

Η λύση βρίσκεται στην Ανατολή

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία συνεχίζει ακόμη να εξάγει πετρέλαιο, καθώς το προσφέρει σε χαμηλότατες τιμές σε σχέση με την περίοδο αμέσως πριν την εισβολή. Όπως μάλιστα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία θα μπορέσει να ισορροπήσει την μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη, διοχετεύοντας μεγαλύτερο όγκο πετρελαίου προς τις ασιατικές αγορές.

«Αδιαμφισβήτητα, η χαμηλότερη ζήτηση θα αντικατασταθεί από ζήτηση εξ ανατολών. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένα μέρος της παραγωγής θα χαθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια αγορά είναι πολυεπίπεδη», τόνισε ο Πεσκόφ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

TotalEnergies: Καμία νέα επένδυση στη Ρωσία

«Κόβει» σχέσεις με την ρωσική ενέργεια η Γερμανία

Sinopec της Κίνας: Τέλος στα επενδυτικά της σχέδια στην Ρωσία – Το Πεκίνο φοβάται κυρώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News