Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 22:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: 2,8 δισ. το 2022 για στήριξη των νοικοκυριών στις τιμές ενέργειας

Ιταλία: 2,8 δισ. το 2022 για στήριξη των νοικοκυριών στις τιμές ενέργειας

Περίπου 2,8 δισ. ευρώ από τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2022 προορίζονται για την προστασία των καταναλωτών από την έκρηξη στις τιμές ενέργειας. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, η στήριξη θα διοχετευθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Από το συνολικό ποσό, τα 800 εκατ. ευρώ διασφαλίστηκαν από την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματα, καθώς και από οσα χρήματα δεν κατανεμήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα αφήσει αναξιοποίητα περίπου 2 δισ. δολάρια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022. Η επιπλέον χρηματοδότηση κατά πάσα πιθανότητα προέκυψε καθώς πλησιάζει η ψήφιση του δημοσιονομικού σχεδίου από το ιταλικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, συνεχώς εντείνονται οι πιέσεις για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Εναλλακτικές

Η Ιταλία έχει εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εξέταση των μεσοπρόθεσμων λύσεων όσον αφορά την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος ενόψει του χειμώνα.

Παρόλα αυτά η ιταλική κυβέρνηση διοχέτευσε ήδη 1,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και επιπλεον 3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για την προστασία των νοικοκυριών από την αύξηση των τιμών ενέργειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της γειτονικής, Giancarlo Giorgetti, προειδοποίησε χθες ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος blackout στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των ιταλικών νοικοκυριών και ιδίως των χαμηλόμισθων.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού, η Ιταλία δρομολογεί αύξηση των δαπανών κατά 23,6 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. Επίσης, υπενθυμίζεται πως η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 4,7% το 2022, καθώς και ισχυρή ανάπτυξη το 2023. Η κυβέρνηση αναμένει πως οι ισχυροί αναπτυξιακοί ρυθμοί θα βοηθήσουν στην σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους.

moneyreview.gr με πληφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Ο Μ. Ντράγκι παρουσίασε τον πρώτο του προϋπολογισμό

Gazprom: Σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από το αέριο – Το καλύτερο τρίμηνο της ιστορίας της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News