Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 21:16
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

HAE: Η Ρωσία θα είναι πάντα μέλος του ΟΠΕΚ+

HAE: Η Ρωσία θα είναι πάντα μέλος του ΟΠΕΚ+

Η Ρωσία θα είναι πάντα μέλος του ΟΠΕΚ+, ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, επέμεινε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Σουχαίλ Αλ Μαζρουέι. 

Οπως χαρακτηριστικά είπε, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να φθάσει την παραγωγή της Ρωσίας και διαμήνυσε ότι η γεωπολιτική δεν θα αποσπάσει το καρτέλ από τις προσπάθειές του να διαχειριστεί τις αγορές ενέργειας. 

«Πάντα, η Ρωσία θα είναι μέλος αυτής της ομάδας και αυτό θα πρέπει να το σεβαστούμε», τόνισε. 

ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν ζητήσει από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές. Ο Αλ Μαζρουέι ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς την επίτευξη αυτού του στόχου. «Ποιός μπορεί αλήθεια να αντικαταστήσει σήμερα την Ρωσία; Δεν μπορώ να σκεφτώ μία χώρα που θα μπορούσε να το κάνει για ένα, δύο, τρία, τέσσερα ακόμη και και για 10 χρόνια αντικαθιστώντας 10 εκατ.βαρέλια ημερησίως. Δεν είναι εφικτό», προσέθεσε. 

Ο ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή και να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. 

«Κάνουν κάτι αλλά περιμένουν το αντίθετο αποτέλεσμα και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε κάνει μία συμφωνία με σκοπό την εξισορρόπηση της αγοράς. Ομως, δεν πράττεις κατά αυτόν τον τρόπο. Δεν επιβάλεις κυρώσεις σε έναν παραγωγό τον οποίο δεν μπορείς να αντικαταστήσεις, εκτός και εάν θέλεις τις τιμές να ακολουθήσουν άνοδο», συνεχίζει. 

Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και των κορυφαίων εταίρων του συνεδριάζουν την Πέμπτη για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην πολιτική παραγωγής τους. 

«Ζητάμε από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να λειτουργούν με αξιοπιστία και να εξετάζουν την ικανότητά τους για αύξηση των εξαγωγών προς τις διεθνείς αγορές ειδικά όπου η παραγωή δεν έχει φθάσει σε πλήρη δυναμικότητα», καταλήγει ο υπουργός των ΗΑΕ, τονίζοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News