Business & Finance Κυριακή 27/03/2022, 08:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ελάχιστος φόρος εισοδήματος στους βαθύπλουτους Αμερικάνους

Έρχεται ελάχιστος φόρος εισοδήματος στους βαθύπλουτους Αμερικάνους

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προτείνει υψηλότερη φορολογία για τους πλουσίους στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Η πρόταση για τον «ελάχιστο φόρο στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων» αφορά τους περίπου 700 πλουσιότερους Αμερικανούς, θεσπίζοντας έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% για εισοδήματα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

«Ο ελάχιστος φόρος εισοδήματος για τους δισεκατομμυριούχους θα εξασφαλίσει ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί θα πληρώνουν τουλάχιστον 20% φόρους για το σύνολο των εισοδημάτων τους», αναφέρει το σχέδιο του Λευκού Οίκου στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα. «Με αυτόν τον ελάχιστο φόρο, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν θα υπόκεινται πλέον σε φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο εκείνου των καθηγητών ή των πυροσβεστών».

Το νέο μέτρο, το οποίο απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου, θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως και 360 δισ. δολάρια επιπλέον σε φορολογικά έσοδα μέσα σε μια δεκαετία.

Σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης το περασμένο φθινόπωρο, 400 δισεκατομμυριούχοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο μόλις 8,2% των εισοδημάτων τους σε φόρους μεταξύ 2010 και 2018, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ.

Η φορολόγηση των πλουσίων αποτελούσε μείζον θέμα για τους Δημοκρατικούς προεκλογικά. Με το συγκεκριμένο σχέδιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τη φορολογική βάση για τους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους.

Για παράδειγμα, ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θα κληθεί να πληρώσει 50 δισ. δολάρια επιπλέον σε φόρους, ενώ ο Τζεφ Μπέζος περίπου 35 δισ. δολάρια περισσότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομολόγου Γκάμπριελ Ζούκμαν από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να βγάλετε πολλά χρήματα: Η απλή συμβουλή ενός δισεκατομμυριούχου

Να πού κρύβονται οι πλούσιοι Ρώσοι

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων του κόσμου διπλασιάστηκε στην πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News