Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βγάλετε πολλά χρήματα: Η απλή συμβουλή ενός δισεκατομμυριούχου

Πώς να βγάλετε πολλά χρήματα: Η απλή συμβουλή ενός δισεκατομμυριούχου

O Mark Cuban, που ίδρυσε την Broadcast.com το 1995 και τέσσερα χρόνια αργότερα την πούλησε στη Yahoo αντί 5,7 δισ.  δολαρίων, θεωρείται ένας γκουρού της τεχνολογίας και των επενδύσεων. 

Σήμερα, διαθέτει προσωπική περιουσία 4,5 δισ. δολαρίων, έχει αγοράσει την ομάδα του NBA Dallas Mavericks και έχει επενδύσει σε δεκάδες startups.

Ποια είναι η συμβουλή του για όσους θέλουν να βγάλουν πολλά χρήματα σαν και εκείνον; Να δοκιμάσουν πολλά πράγματα ώσπου να διαπιστώσουν σε τι από αυτά είναι καλοί. Και μετά, να δουλέψουν για να γίνουν «σπουδαίοι» σε αυτό.

«Όταν βρεις κάτι στο οποίο είσαι καλός, ακολούθησέ το. Απλά κάνε ό,τι μπορείς για να γίνεις σπουδαίος σε αυτό και τότε μπορείς πραγματικά να βγάλεις χρήματα», έχει πει ο Cuban. «Έτσι βγαίνουν τα χρήματα».

Όπως εξηγεί ο δισεκατομμυριούχος entrepreneur, η συμβουλή αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους είναι ακόμα νέοι ή δυσκολεύονται οικονομικά.

«Εάν είσαι άφραγκος, τώρα είναι η ώρα να προσπαθήσεις. Γιατί τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Το πολύ-πολύ, να παραμείνεις άφραγκος. Αλλά εάν συνεχίσεις να δοκιμάζεις διαφορετικά πράγματα, όταν βρεις αυτό το ένα σπουδαίο, τότε θα συμβούν εκπληκτικά πράγματα», λέει ο Cuban.

Βέβαια, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αναγνωρίζει πως η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι και αποκαρδιωτική κάποιες φορές. «Πιστεύω ότι πολλοί αγανακτούν γιατί είναι δύσκολο να βρεις κάτι το οποίο αγαπάς να κάνεις και στο οποίο να είσαι καλός», παραδέχεται. «Η ζωή θέλει δουλειά και θέλει να μαθαίνεις. Εάν ήταν εύκολο, θα το έκαναν όλοι».  

Ο ίδιος, άλλωστε, δοκίμασε πολλά πράγματα στα πρώτα του βήματα, όπως το να δουλέψει ως μπάρμαν και να επισκευάζει τηλεοράσεις. Μετά, έπιασε δουλειά σε μία εταιρεία πωλήσεων λογισμικού υπολογιστών, όμως δεν γνώριζε και πολλά για αυτό. Όπως λέει, είχε κάνει μόνο ένα μάθημα υπολογιστών στο κολλέγιο και είχε αντιγράψει για να το περάσει.

Έτσι, άρχισε να διαβάζει εγχειρίδια υπολογιστών για να μάθει την τεχνολογία. Όταν ίδρυσε τη δική του εταιρεία λογισμικού, την MicroSolutions, συνέχισε να μαθαίνει. «Πραγματικά έκανα προσπάθεια και εξελίχθηκε σε κάτι μεγάλο», έχει πει.

Ο Cuban πούλησε την MicroSolutions αντί 6 εκατ. δολαρίων το 1990. Ακολούθησε το mega-deal της Broadcast.com μερικά χρόνια αργότερα. Παρότι σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, λέει ότι ακόμα μαθαίνει. Εάν θέλει να επενδύσει σε μία τεχνολογία, πρέπει να γνωρίζει πώς λειτουργεί, εξηγεί. «Ακόμα διαβάζω το εγχειρίδιο. Θέλω να είμαι αυτός ο τύπος που πραγματικά γνωρίζει τα πράγματα με τα οποία ασχολείται».  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Mark Cuban: Η συμβουλή που πήρε στα 22 και τον έκανε δισεκατομμυριούχο

Οι 6 χρυσοί κανόνες για να γίνετε πλούσιοι

Τα 5 λάθη που κάνουν με τα χρήματά τους οι 30άρηδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News