Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 07:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων του κόσμου διπλασιάστηκε στην πανδημία

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων του κόσμου διπλασιάστηκε στην πανδημία

Η πανδημία έκανε τους πλούσιους πολύ πλουσιότερους, αλλά οδήγησε περισσότερους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Oxfam.

Τα χαμηλότερα εισοδήματα για τους φτωχότερους του κόσμου συνέβαλαν στον θάνατο 21.000 ατόμων την ημέρα, επισημαίνει έκθεση του οργανισμού. 

Στο άλλο άκρο, όμως, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους από τον Μάρτιο του 2020. 

Η Oxfam παραδοσιακά δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Φέτος, η σύνοδος αναβλήθηκε, για δεύτερη χρονιά, λόγω της πανδημίας. 

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων του κόσμου διπλασιάστηκε στην πανδημία-1

«Φέτος, αυτό που συμβαίνει ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε έναν νέο δισεκατομμυριούχο σχεδόν κάθε μέρα, ενώ το 99% του πληθυσμού της γης βρίσκεται σε χειρότερη θέση, λόγω των lockdowns, της μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου, του λιγότερου τουρισμού και ως αποτέλεσμα, άλλα 160 εκατομμύρια άτομα βυθίστηκαν στη φτώχεια», σημείωσε ο Danny Sriskandarajah, επικεφαλής της Oxfam GB. 

«Κάτι είναι πολύ λάθος στο οικονομικό μας σύστημα», τόνισε. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes τα οποία επικαλείται ο φιλανθρωπικός οργανισμός, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault και οικογένεια, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer και Warren Buffet.

Ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε από 700 δισ. δολάρια στα 1,5 τρισ. δολάρια, αν και υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Ενώ η περιουσία του Musk αυξήθηκε πάνω από 1.000%, εκείνη του Gates εμφάνισε αύξηση 30%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News