Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 21:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι πέντε πιο «βαρετές» δουλειές και οι πέντε πιο «συναρπαστικές»

Αυτές είναι οι πέντε πιο «βαρετές» δουλειές και οι πέντε πιο «συναρπαστικές»

Η απασχόληση στον κόσμο των χρηματοοικονομικών μπορεί συχνά να συνοδεύεται από μεγάλες αποδοχές – αλλά μερικά από τα επαγγέλματα του συγκεκριμένου χώρου θα μπορούσαν να σας κάνουν να φαίνεστε βαρετοί, ακόμη και ανεπαρκείς στους ανθρώπους γύρω σας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στο Κόλτσεστερ της Αγγλίας ρώτησαν περισσότερα από 500 άτομα σε πέντε διαφορετικές έρευνες σχετικά με τις καριέρες και τα χόμπι που θεωρούσαν πιο «βαρετά» – και ποια χαρακτηριστικά συνδέουν με άτομα που απασχολούνταν σε αυτούς τους τομείς. 

Τα χρηματοοικονομικά χαρακτηρίστηκαν συντριπτικά ως ο πιο βαρετός κλάδος του κόσμου, με επαγγέλματα που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά να καταλαμβάνουν τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα των «πιο βαρετών». Οι άνθρωποι που καταλαμβάνουν αυτές τις «βαρετές» δουλειές δεν θεωρήθηκαν επίσης ικανοί, σύμφωνα με την έκθεση.

«Θα μπορούσα να πιστέψω ότι οι λογιστές θα θεωρούνταν βαρετοί, αλλά τους θεωρούσα αποτελεσματικούς και το τέλειο άτομο για να κάνει καλή δουλειά στη φορολογική σας δήλωση», είπε ο Γουίτζναντ βαν Τίλμπουργκ, εκ των εκπονητών της μελέτης και ανώτερος λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου. 

Ο Τίλμπουργκ είπε ότι οι στερεοτυπικά «βαρετοί άνθρωποι» είναι γενικά αντιπαθείς και συχνά αποφεύγονται από τους ανθρώπους γύρω τους – σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας άδικων προκαταλήψεων.

«Οι αντιλήψεις σας για τους ανθρώπους μπορεί σίγουρα να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι άνθρωποι που ονομάζονται “βαρετοί” δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να αποδείξουν ότι τα στερεότυπα είναι λάθος», είπε ο Tilburg. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να τους αποφεύγουν μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό εξοστρακισμό και να αυξήσει τη μοναξιά, οδηγώντας σε πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους», εξήγησε.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα της μελέτης, με τις λίστες για τις πιο βαρετές δουλειές, τις πιο συναρπαστικές δουλειές και τα πιο βαρετά χόμπι:

Οι πέντε πιο «βαρετές» δουλειές:

Ανάλυση δεδομένων
Λογιστική
Φορολογικές/ασφαλιστικές υπηρεσίες
Καθάρισμα
Τραπεζικές υπηρεσίες

Οι πέντε πιο συναρπαστικές δουλειές:

Τέχνες του θεάματος
Επιστήμη
Δημοσιογραφία
Επαγγελματίας υγείας
Διδασκαλία

Τα πέντε πιο βαρετά χόμπι:

Ύπνος
Θρησκεία
Παρακολούθηση τηλεόρασης
Παρατήρηση ζώων
Μαθηματικά

Το θέμα είναι ότι μερικές από αυτές τις «βαρετές» δουλειές τείνουν να πληρώνουν περισσότερα από κάποιες από τις «πιο συναρπαστικές». Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού αποδοχών και δεδομένων Payscale, ο μέσος μισθός για έναν αναλυτή δεδομένων είναι περίπου 62.754 δολάρια ετησίως. Αυτό είναι περίπου 10.000 δολάρια ετησίως περισσότερο από τον μέσο μισθό κάποιου στις τέχνες του θεάματος – περίπου 52.522 δολάρια, σύμφωνα με το Glassdoor.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες 10 χώρες πληρώνονται καλύτερα οι εκπαιδευτικοί;

Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος

Η καλύτερη δουλειά στις ΗΠΑ με 14.000 κενές θέσεις 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News