Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 10:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις Βρυξέλλες ο Χρ. Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup, Ecofin

Στις Βρυξέλλες ο Χρ. Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup, Ecofin

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο, αντίστοιχα.

Παράλληλα, στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο Έλληνας υπουργός θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Ακολούθως, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα συζητηθούν ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης για το 2023, με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης. Παράλληλα, το Eurogroup θα εξετάσει την οικονομική κατάσταση την οποία διαμορφώνει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλες βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το προσεχές έτος. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα προκειμένου να συμφωνηθεί πρόγραμμα εργασιών για όλα τα εκκρεμή στοιχεία της τραπεζικής ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης-25ης Μαρτίου για το ευρώ.

Αύριο, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν -κατά τη διάρκεια του προγεύματος- τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Επιπρόσθετα, θα συζητήσουν το μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση επί της πρότασης.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει ακόμα συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την πρόταση να μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παγκόσμια συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις της για το 2023, οι οποίες θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη στην κατάρτιση των οικείων προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης, που πρέπει να υποβληθούν τον Απρίλιο. Μετά τη δημόσια διαβούλευση και τις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή με τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά στην επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί θα καθορίσουν τις προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023.

Τέλος, αναμένεται να εγκριθούν συμπεράσματα σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς αναφορικά με τα κύρια αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βερσαλλίες.

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας: Αναγκαία η επιτάχυνση της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

«Παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2023 – Τι εξετάζουν Κομισιόν, ΕΚΤ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News