Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 18:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος

Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος

Περίπου 11,9 εκατ. νέες θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν αυτή τη δεκαετία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας στατιστικών, σημειώνοντας ρυθμό αύξησης 7,7%. Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα και απορροφούν πολλούς εργαζομένους, όπως αντίστοιχα υπάρχουν και χώροι που συρρικνώνονται.

Οι δουλειές που αναπτύσσονται ταχύτερα

Εννέα από τις είκοσι θέσεις εργασίας που αναπτύσσονται ταχύτερα είναι στον υγειονομικό κλάδο ή σε σχετικούς χώρους. Κορυφαίο επάγγελμα είναι οι τεχνικοί ανεμογεννητριών, καθώς αναμένεται πως θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε εργαζομένους (68,2%) μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αμέσως μετά είναι οι νοσοκόμοι με μεταβολή 52,2%, έπειτα οι μηχανικοί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ με αύξηση 52,1%, οι στατιστικολόγοι με 35,4%, ενώ την πέμπτη θέση καταλαβάνουν οι βοηθοί φυσικοθεραπευτών (35,4%). Έπειτα ακολουθούν οι αναλυτές ασφάλειας των πληροφοριών, οι βοηθοί υγειονομικής φροντίδας στο σπίτι, οι επικεφαλής υγειονομικών υπηρεσιών, οι πληροφορικάριοι και οι βοηθοί ιατρών. 

Οι δουλειές που συρρικνώνονται

Οκτώ από τις είκοσι θέσεις εργασίας που πρόκειται σχεδόν να εξαφανιστούν μέχρι το 2030 είναι σε γραφείο ή στον κλάδο της διοικητικής υποστήριξης. Μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι δακτυλογράφοι (-36%) με απώλειες συνολικά 16.300 εργαζομένων, έπειτα ακολουθούν όσοι ελέγχουν για παράνομη στάθμευση (-35%), οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς αντιδραστήρες (-32%), όσοι εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα (-25,4%), οι επιδιωρθωτές ρολογιών (24,9%), οι πωλητές εφημερίδων ή από πόρτα σε πόρτα (24,1%), καθώς και μεταξύ άλλων οι τσαγκάρηδες (-21,6%).

Μισθός

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 17 από τα 20 ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα έχουν μέσες αποδοχές άνω των 41.950 δολαρίων, που είναι ο μέσος μισθός όλων των επαγγελμάτων που αναφέρθηκαν. Επίσης, η πλειονότητα αυτών απαιτεί τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνεπώς αναμένεται πως τα επαγγέλματα αυτής της δεκαετίας θα αντικαταστήσουν όσα απαιτούν απολυτήριο λυκείου.

Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος-1

Πηγή: World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News