Business & Finance Κυριακή 27/02/2022, 20:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγαλύτερο ταμείο πλούτου του κόσμου «φεύγει» από τη Ρωσία

Ξεκίνησε τη διαδικασία αποεπένδυσης

Το μεγαλύτερο ταμείο πλούτου του κόσμου «φεύγει» από τη Ρωσία

Έτοιμο να αποεπενδύσει τα ρωσικά assets δηλώνει το νορβηγικό ταμείο πλούτου, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 1,3 τρισ. δολαρίων και θεωρείται το μεγαλύτερο παγκοσμίως. 

Όπως έκανε γνωστό την Κυριακή ο Νορβηγός πρωθυπουργός, το επενδυτικό ταμείο θα αρχίσει να πουλάει τη συμμετοχή του στις 47 ρωσικές εταιρείες, ενώ θα σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων. 

Ας σημειωθεί ότι στα τέλη του 2021 το ρωσικό χαρτοφυλάκιο του νορβηγικού ταμείου κυμαινόταν σε 25 δισ. νορβηγικές κορώνες (2,83 δισ. δολάρια) έναντι 30 δισ. κορωνών στα τέλη του 2020.  

«Έχουμε αποφασίσει να παγώσουμε τις επενδύσεις και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία πώλησης» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Gahr Stoere, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το πιο «ακριβό» μερίδιο σε ρωσική εταιρεία αφορά την τράπεζα Sberbank, στην οποία το Όσλο διατηρεί το 0,83% των μετοχών, αξίας 6 δισ. κορωνών. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το μερίδιο στην ενεργειακή εταιρεία Gazprom και στην τρίτη θέση το μερίδιο στην επίσης ενεργειακή εταιρεία LukOil. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

«Μαύρη» Δευτέρα ξημερώνει για τη Ρωσία: Sell off σε ρούβλι, μετοχές και ομόλογα

Ουρές στα ATMs της Ρωσίας – Προς πλήρη κατάρρευση το ρούβλι

Η BP φεύγει από τη ρωσική Rosneft – Πουλάει το 20% των μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News